05242019Παρ
Last updateΚυρ, 05 Μάι 2019 7pm

ΥΠΠΟΑ: Βράβευση του Π. Μπούμπουρα για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
ΥΠΠΟΑ: Βράβευση του Π. Μπούμπουρα για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια

Τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στην Οδησσό,  Παντελή Μπούμπουρα βράβευσε σήμερα στο ΥΠΠΟΑ ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, για την προσφορά του στην ελληνική ομογένεια της Οδησσού.

Για το έργο του κ. Μπούμπουρα ως ευεργέτη του ελληνισμού μίλησαν ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Κ. Τσουκαλάς και ο Σ. Παραδεισόπουλος διευθυντής του παραρτήματος.

Στην αναγνώριση της σημαντικής προσφοράς του κ. Μπούμπουρα από την ελληνική  Πολιτεία, παρόντες ήταν και ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης  Π. Κουρουμπλής, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης,  ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα  Βολοδυμυρ Σκουρώφ, ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Δ. Πλευράκης, η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟΑ  Μ. Βλαζάκη, οι βουλευτές  Α. Αθανασίου και  Γ. Στύλιος, οι δήμαρχοι Πειραιά και Λήμνου, εκπρόσωποι του υπουργείου Τουρισμού κ.ά.


Το ΚΘΒΕ στο 9ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και στην ελληνική κοινότητα της Σόφιας

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
Το ΚΘΒΕ στο 9ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και στην ελληνική κοινότητα της Σόφιας

Με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε η παράσταση κουκλοθεάτρου του ΚΘΒΕ «Το Δώρο» στη Σόφια, μετά από πρόσκληση του 9ου Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου που πραγματοποιήθηκε εκεί. Με πρωτοβουλία του Συνδέσμου «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ», η ελληνική κοινότητα υποδέχθηκε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στις 20 & 21 Σεπτεμβρίου 2016. Παρουσία δεκάδων παιδιών από τα ελληνικά σχολεία, των γονέων και  των δασκάλων τους αλλά και εκατοντάδων θεατών, δόθηκε η παράσταση δίνοντας αφορμή για συζήτηση στο σπίτι και στо σχολείо με θέμα: «ΤΟ ΔΩΡΟ ΔΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΙ Η ΑΓΑΠΗ ΧΑΡΙΖΕΤΑΙ».

Με αφορμή την επίσκεψη του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος ο σύνδεσμος «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ» διοργάνωσε ημερίδα με θέμα : «Θέατρο: γέφυρα φιλίας, κώδικας επικοινωνίας μεταξύ των λαών μας» στις 21/9/2016, στην αίθουσα “Στέφαν Γκέτσεβ” της ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια.

Κώστας Θεοδώρου: Ο Λαρισαίος που αγιογράφησε την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στον... Βόρειο Πόλο

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Κώστας Θεοδώρου: Ο Λαρισαίος που αγιογράφησε την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στον... Βόρειο ΠόλοΟ Λαρισαίος Κώστας Θεοδώρου είχε το προνόμιο να αγιογραφήσει την πρώτη ορθόδοξη εκκλησία στον Βόρειο Πόλο, αυτή της Ελληνικής Κοινότητας, στη μακρινή και παγωμένη Αλάσκα. Όμως δεν σταμάτησε εκεί. Με την αφοσίωση και το μεράκι που τον διακρίνει έκανε τις αγιογραφίες και στην εκκλησία της ρωσικής κοινότητας, αλλά και στην εκκλησία μιας ορθόδοξης φυλής Εσκιμώων!

Ο κ. Θεοδώρου μίλησε (πρόσφατα) για το ξεχωριστό του ταξίδι και για τον ιδιαίτερο τόπο στον ραδιοφωνικό σταθμό "Πρακτορείο 104,9 FM" και στην εκπομπή "Δύο στις 12", που παρουσιάζουν ο Νίκος Γιώτης και ο Φάνης Γρηγοριάδης.

Ελληνική Θεατρική Ομάδα Πρώτη των Πρώτων σε Διεθνές Φεστιβάλ

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ελληνική Θεατρική Ομάδα Πρώτη των Πρώτων σε Διεθνές ΦεστιβάλΤο Thespis Greek Theatre πήρε μέρος στον τελικό του Short+Sweet Festival 2016 στο Ντουμπάι την Παρασκευή 11/3 και κέρδισε το πρώτο βραβείο κοινού. Από ογδόντα θεατρικά έργα που πήραν μέρος στο Φεστιβάλ στον τελικό κατάφεραν να φτάσουν έντεκα συμπεριλαμβανομένου του ελληνικού θεατρικού έργου GREEK CIVIL (OUT OF) SERVICE / ΤΜΗΜΑ "ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ" ΠΟΛΙΤΩΝ. Οι 450 θεατές του κατάμεστου θεάτρου στο μεγαλοπρεπές Madinat στο Ντουμπάι επέλεξαν πρώτη την ελληνική ομάδα Thespis Greek Theatre. Είναι η πρώτη φορά που θεατρικό έργο στην ελληνική γλώσσα συμμετείχε στο διεθνές αυτό Φεστιβάλ και κατάφερε να και θυμίσει παγκοσμίως την ελληνική καταγωγή του θεάτρου. Το έργο έγραψε και σκηνοθέτησε η Κωνστάντια Κράτσα.

Το Short+Sweet είναι το μεγαλύτερο Φεστιβάλ μικρών θεατρικών έργων στον κόσμο, περιλαμβάνει πάνω από 15 χώρες (σε πάνω από 30 πόλεις) ενώ όλα τα θεατρικά έργα είναι αυστηρά 10 λεπτών.

Παρουσίαση της «Διλογίας της Λευκάδας», της Ιουστίνης Φραγκούλη

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Παρουσίαση της «Διλογίας της Λευκάδας», της Ιουστίνης ΦραγκούληΠαρά τους εκλεκτούς παρουσιαστές που μίλησαν για τα βιβλία της Ιουστίνης Φραγκούλη που έγινε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια, η εκδήλωση ξεπερνούσε τα όρια μιας κλασικής παρουσίασης βιβλίου.

Ήταν μάλλον ένα ξαναντάμωμα παλιών φίλων και συνάντηση με νέους, οι οποίοι όμως ήδη γνώριζαν τη συγγραφέα από το έργο της.

Παρουσιάστηκαν τα μυθιστορήματα «Ψηλά τακούνια Για Πάντα» και « Ξυπόλυτες στην Αμμο», γνωστά και ως η Διλογία της Λευκάδας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Γραφείου Τύπου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και η σύμβουλος τύπου και συντονίστρια της εκδήλωσης Αθανασία (Σία) Παπατριανταφύλλου, στην εισαγωγική της ομιλία αναφέρθηκε στην γνωριμία της με την συγγραφέα (που ζει στο Μοντρεάλ) όταν υπηρετούσε στο Γραφείο Τύπου της Ελληνικής Πρεσβείας στην Οττάβα.

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ: Ελληνικοί Βδομαδιάτικοι Αναβαθμοί

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙ: Ελληνικοί Βδομαδιάτικοι Αναβαθμοίτου Δρ. Νικόλαοου Βολιώτη
Λονδίνο

Με τον τίτλο αυτό εκδόθηκε και κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Πρωτοπρεσβυτέρου Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα από τις εκδόσεις Ακακία με χρονολογία και τόπο έκδοσης London 2015.

O π. Αναστάσιος είναι ένας ακούραστος κληρικός που δεν περιορίζεται μόνο στην εκτέλεση των ιερατικών του καθηκόντων (τελετουργία και ποιμαντική), τα οποία επιτελεί με πολλή αφοσίωση και πληρότητα, αλλά παράλληλα ασχολείται με την ελληνοχριστιανική εκπαίδευση ως Διευθυντής του Ελληνικού Παροικιακού Σχολείου (Ελληνικού Κολεγίου) Αγίου Παντελεήμονος Harrow. Και παρόλο που έχει ένα υπερφορτωμένο πρόγραμμα εργασιών, βρίσκει χρόνο να ασχοληθεί και με τη συγγραφή άρθρων και βιβλίων όχι μόνο θρησκευτικού αλλά και ευρύτερου ιστορικού και πολιτιστικού περιεχομένου, στον πεζό αλλά και στον έμμετρο λόγο, όπως είναι οι δύο Ποιητικές Συλλογές με τίτλο Φαεσφόρος αίνος,η πρώτη και Όπου γής η δεύτερη, που κυκλοφόρησαν πριν λίγα χρόνια.

Η Ελβετία τίμησε ξανά τον Καζαντζάκη

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Η Ελβετία τίμησε ξανά τον ΚαζαντζάκηΜετά την αποτυχία, το 1918, της εκμετάλλευσης, μαζί με τον Γιώργη Ζορμπά, του λιγνιτωρυχείου στην Πραστοβά (Μεσσηνιακή Μάνη), ο Νίκος Καζαντζάκης φτάνει στη Ζυρίχη. Θα τον φιλοξενήσει ο παιδικός του φίλος Γιάννης Σταυριδάκης που ήταν τότε Πρόξενος της Ελλάδος.

Στις 27 Νοεμβρίου 2015, η Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ) και η Ελληνική Κοινότητα της Ζυρίχης εντοίχισαν στην πρόσοψη του κτιρίου όπου στεγαζόταν τότε το Ελληνικό Προξενείο αναμνηστική πλάκα για την εκεί διαμονή του μεγάλου Κρητικού.

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα Συνοδινού

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Πέθανε η σπουδαία ηθοποιός Άννα ΣυνοδινούΠέθανε σε ηλικία 89 ετών η καταξιωμένη ηθοποιός του θεάτρου και ελληνίδα πολιτικός, Άννα Συνοδινού.

Η Συνοδινού, έφυγε πλήρης ημερών, μετά από ενάμιση χρόνο μέσα στον οποίο μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, καθώς αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα υγείας.

Η Άννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές της παρουσίες της ήταν στις αρχαίες τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια», «Ελένη» καθώς και στην αρχαία κωμωδία «Λυσιστράτη», πάντα σε πρωταγωνιστικούς ρόλους.

Η νεαρή «Αντιγόνη» της Συνοδινού άφησε εποχή και καθόρισε την μετέπειτα θεατρική της πορεία. Επίσης είχε συμμετάσχει σε πρώτους και δεύτερους ρόλους και σε ένα πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων, κατέχοντας μια από τις πλέον εξέχουσες θέσεις των τραγωδών ηθοποιών του σύγχρονου Ελληνικού Θεάτρου.

Ευρήματα συνδέουν Μ. Αλέξανδρο και Ηφαιστίωνα με την Αμφίπολη

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ευρήματα συνδέουν Μ. Αλέξανδρο και Ηφαιστίωνα με την ΑμφίποληΤο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης κατασκευάστηκε από τον Δεινοκράτη ή τον Στησικράτη ύστερα από παραγγελία και χρηματοδότηση του Μ. Αλεξάνδρου, για τον φίλο του, Ηφαιστίωνα, μετά τον θάνατό του και υλοποιήθηκε από τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, το πρώτο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα.

Τη νέα θεωρία γύρω από το μυστικό του τύμβου Καστά της Αμφίπολης παρουσίασε η αρχαιολόγος της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη, και εμβόλιμα ο αρχιτέκτονας του μνημείου Μιχάλης Λεφαντζής, με βάση και νέα ευρήματα που φέρουν το μονόγραμμα-σφραγίδα του Μακεδόνα, αξιωματικού χθες το βράδυ σε εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Η επιγραφή «ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΟΣ», εν είδει οικοδομικού γραπτού συμβολαίου, βρέθηκε σε τουλάχιστον δύο οικοδομικές πλάκες, ενώ σε άλλο μαρμάρινο θραύσμα υπάρχει η επιγραφή «ΑΝΤ».

Greek Web TV

  • Τελευταίες Ειδήσεις

  • Δημοφιλείς Ειδήσεις

Συνδρομή στο Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Παλμός της Ομογένειας

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη. Καθημερινά στις 10:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και σ' επανάληψη στις 18:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κάθε Σάββατο - Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα

καθημερινά σ' επανάληψη στο
Greek Web Radio
οι εκπομπές του
Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη
στις 22:00 μ.μ και στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Καλλιτεχνικό Καφενείο

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα
στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα Πάθη του Έρωτα

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο
στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο