04192018Πεμ
Last updateΚυρ, 11 Μαρ 2018 9pm

Ελληνες ψυχαγωγούν Ελληνες στο Ντουμπάι

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ελληνες ψυχαγωγούν Ελληνες στο ΝτουμπάιΞέρουμε τι θα κάνουν οι Ελληνες του Ντουμπάι στις 7 Νοεμβρίου. Εντάξει, οι περισσότεροι. Θα χαλαρώσουν στις αναπαυτικές θέσεις του θεάτρου Ductac και θα απολαύσουν τη φάρσα των Ρήγα - Αποστόλου «Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή», που εκτυλίσσεται στους Γαργαλιάνους, έναν όσο να ’ναι πιο εύφορο τόπο για κωμωδία από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Το προσκλητήριο έχει απευθύνει η θεατρική ομάδα Scenes & Skenes, την οποία απαρτίζουν 10 Ελληνες του Ντουμπάι, οι εννέα ερασιτέχνες και η μία επαγγελματίας ηθοποιός. Πρόκειται για τη Βίκυ Κουμούτσου, που μετά πολυετή παρουσία σε σίριαλ, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στην Ελλάδα, αποφάσισε πριν από τρία χρόνια να μετακομίσει στο Ντουμπάι για να ξεφύγει από την κρίση στη χώρα μας και το κυνήγι για την καταβολή των δεδουλευμένων της. Και βρήκε την υγειά της. «Εδώ βλέπεις τους κόπους σου να αμείβονται και οικονομικά και ηθικά», λέει στην «Κ» η Βίκυ, που πλέον εργάζεται ως δασκάλα υποκριτικής σε αγγλικά σχολεία. Καθώς όμως η καλλιτεχνική έκφραση της έλειπε, πέρυσι αποφάσισε να δημιουργήσει μια θεατρική ομάδα, με στόχο τόσο την προώθηση του ελληνικού θεατρικού πολιτισμού στην περιοχή όσο και την ψυχαγωγία της ελληνικής κοινότητας.


Η αυθεντική ελληνική θεατρική "καρδιά" χτυπά στο Ντουμπάι

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Η αυθεντική ελληνική θεατρική Μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα φέρνει πιο κοντά Έλληνες που βρέθηκαν για διαφορετικούς λόγους ο καθένας στο εξωτερικό και φιλοδοξεί να μεταλαμπαδεύσει την ελληνική αγάπη για το θέατρο, προσφέροντας παράλληλα σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη

Η ομάδα Scenes & Skenes αποτελεί μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, που δημιουργήθηκε το 2015 στο Dubai των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η ιδρυτής της Βίκυ Κουμούτσου, επαγγελματίας ηθοποιός και θεατρολόγος, με πολυετή παρουσία στο χώρο σε σίριαλ, θεατρικές παραστάσεις και ταινίες στην Ελλάδα, έχει όραμά την καλλιτεχνική έκφραση, την επαφή και την προώθηση του ελληνικού θεατρικού πολιτισμού, σε μια περιοχή με μεγάλη δίψα για κάθε είδους καλλιτεχνικά δρώμενα.

300.000 Έλληνες στον Λίβανο κινδυνεύουν από το Ισλαμικό Κράτος

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

300.000 Έλληνες στον Λίβανο κινδυνεύουν από το Ισλαμικό ΚράτοςΜε το Ισλαμικό Κράτος να εξαπλώνει τις φλόγες του Τζιχάντ, του Ιερού Πολέμου, σε Μέση Ανατολή και Μεσοποταμία είναι μέγιστης εθνικής σημασίας να δούμε τι συμβαίνει με τους ελληνικούς ή ελληνικής καταγωγής πληθυσμούς στην περιοχή, για τους οποίους το επίσημο ελληνικό κράτος παριστάνει ότι δεν υπάρχουν.

Η μακραίωνη παρουσία των Ελλήνων στη Μέση Ανατολή, από τα μινωικά χρόνια, δεν μπορεί έτσι ξαφνικά να «εξαφανίστηκε». Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες αποίκισαν αυτές τις περιοχές από το 2.000 π.Χ., αργότερα στα ελληνιστικά χρόνια, στη ρωμαϊκή περίοδο αλλά και τον μεσαίωνα. Τι έγιναν όλοι αυτοί οι άνθρωποι; Δεν άνοιξε φυσικά η γη και τους κατάπιε…

Τις απαντήσεις, σε ό,τι αφορά τον Λίβανο, τις δίνει ο ιδρυτής και Πρόεδρος του Ορθοδόξου Κόμματος του Λιβάνου, Ροντρίγκ (Δημήτρης) Ελ Χούρι, σε παλιά του συνέντευξη που έχει κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Την αναδημοσιεύουμε ως έχει, μιας και το διαχρονικό της ενδιαφέρον τώρα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τον Ελληνισμό να έχουμε πραγματική γνώση για την ισχυρή ελληνική πληθυσμιακή παρουσία στην περιοχή για να κατανοήσουμε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή μας αφορούν ως έθνος και ως πολιτισμό περισσότερο από όσο φανταζόμαστε μέσα από τη μίζερη ελλαδοκεντρική μας πραγματικότητα.

Η Ελληνική Ορθόδοξη κοινότητα του Λιβάνου, απαριθμεί 3.000 Έλληνες εξ Ελλάδος. Οι ελληνόφωνες περιοχές της χώρας συγκεντρώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Βηρυτό, και στην Τρίπολη, στο Βόρειο Λίβανο. Δώστε μας περισσότερες λεπτομέρειες για την Ελληνική κοινότητα του Λιβάνου.

Η λίστα της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας στο Λίβανο με τους 3.000 Έλληνες που ζουν στο Λίβανο, δίνει μια λανθασμένη καταμέτρηση.

Ο πραγματικός αριθμός είναι περίπου 300.000 και είναι 7-8% του πληθυσμού, και η τέταρτη μεγαλύτερη κοινότητα του Λιβάνου, μετά από τους σουνίτες, Σιίτες, και Μαρωνίτες.

Ο αριθμός 3.000 αντιπροσωπεύει εκείνους που έχουν την «ελληνική ιθαγένεια» από το σύγχρονο ελληνικό κράτος … και εκείνων που ήρθαν από την Μικρά Ασία στο Λίβανο μετά το 1920.

Αλλά εκείνοι που έχουν «ρίζες ελληνικές», εκείνοι που μιλούσαν κάποτε ελληνικά, εκείνοι που ονομάζονται «Ρουμ» (στην αραβική γλώσσα) είναι σήμερα περισσότερο από 300.000.

Όταν οι Άραβες κατέκτησαν τη γης μας το 634 μ.Χ., ονόμασαν τη γη μας «γη των Αλ Ρουμ (γη των Ρωμιών)» και ο πρώτος Άραβας ιστορικός «Αλ Γιακίντι (al wakidi)», από τον 8ο αιώνα,) σημείωσε ότι σε πόλη της Συρίας και του Λιβάνου, οι Άραβες εισβολείς ήταν υποχρεωμένοι να μιλούν με τους προγόνους μας (αλ-ρουμ), στην «ελληνική γλώσσα» «λούχα ρουμία».

Το ίδιο και οι Τούρκοι μετά από αυτούς, ακοκαλούσαν τους Έλληνες «Ρουμ» και την ελληνική γλώσσα «ρωμαίικα».

Μετά από 1400 χρόνια, αραβικής κατάκτησης έχουμε αραβοποιηθεί απόλυτα, αλλά κρατάμε το όνομά μας, «Ρουμ» και κρατάμε την ελληνική γλώσσα στις λειτουργίες …

Και πρέπει να ξέρετε ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα, και η Ελληνική Κοινότητα των Καθολικών (Ουνίτες) έχουν τις ίδιες ρίζες … και η Ελληνική Κοινότητα των Καθολικών αριθμεί τώρα περίπου 190.000 στο Λίβανο.

Και μην ξεχνάτε ότι πολλοί Έλληνες φιλόσοφοι και οι άγιοι είναι από την Αντιόχεια. (Άγιος Χρυσόστομος, Άγιος Δαμασκηνός, ο Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός, ….).

Οι Έλληνες στον Λίβανο, αν και μιλούν αραβικά κρατούν στο μυαλό τους, ότι είναι Έλληνες που αναγκάστηκαν να αποδεχθούν τον αραβισμό. Αλλά η προπαγάνδα που γίνεται από τα πολιτικά κόμματα προσπαθεί να τους πείσει ότι είναι Ορθόδοξοι Άραβες ή Σύροι, αλλά όχι Έλληνες. Τι συμβαίνει ακριβώς με αυτό το θέμα;

Εμείς εξακολουθούμε να αποκαλούμε τους εαυτούς μας «Ρουμ».

Στα παλιά αραβικά χειρόγραφα το όνομα «Ρουμ» στη χώρα μας σημαίνει «ελληνικός λαός», και ο όρος «λούχα ρουμία» σημαίνει «ελληνική γλώσσα».

Και είμαστε εδώ, πολλούς αιώνες πριν από τους Άραβες. Ο Παπαδόπουλος, στο βιβλίο του, η ιστορία της Εκκλησίας της Αντιοχείας, λέει: «η πλειοψηφία της Εκκλησίας της Αντιοχείας ήταν Έλληνες» (σελίδα 51).

Και για την αραβοποίηση, λέει στο ίδιο βιβλίο, «η δίωξη έχει ενταθεί από 773 … Ο Χαλίφης αλ-Μανσούρ … εμπόδιζε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στα παιδιά.

Από τότε, οι Χριστιανοί, ειδικά η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν υποχρεωμένη να μεταφράσει τα βιβλία στα αραβικά … και αυτό είναι που προκάλεσε την αραβοποίηση του ελληνικού λαού «(σελίδα 570 – 571).

Η προπαγάνδα των πολιτικών κομμάτων, επηρεαζόμενη από τους μουσουλμάνους, λέει σήμερα σε όλο τον κόσμο ότι είναι «Άραβες» και ότι οι χριστιανοί κατάγονται από τις αραβικές φυλές που δεν είναι η αλήθεια διδάσκουν αυτή ανακριβή ιδεολογία στα σχολεία (Συρία) και στο Λίβανο και πολλοί από τους ανθρώπους επαναλαμβάνουν ανακριβή ιδεολογία, χωρίς ιστορικές αναφορές, και χωρίς αναζήτηση της ιστορικής αλήθειας.

Η προπαγάνδα των κομμάτων των Μαρωνιτών, λέει στην «Ορθόδοξη νεολαία» μας ότι όλοι οι Χριστιανοί είμαστε «Αραμαίοι» και όχι Έλληνες … και ότι οι «Ρουμ» ήταν εισβολείς όπως οι «Άραβες» και πολλά μέλη του πληθυσμού των «Ρουμ» επαναλαμβάνουν αυτή την ιδέα χωρίς αφύπνιση … επηρεαζόμενοι από τα ισχυρά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Μαρωνιτών.

Η αλήθεια είναι: σε αυτή τη γη κάποτε, υπήρχαν πολλά έθνη-κοινότητες. Οι Σύροι (Μαρωνίτες), οι Έλληνες (Ρουμ), και οι Άραβες ( Μουσουλμάνοι) ….

Θα πρέπει να αποδεχθούμε το «πλουραλισμό» του τόπο αυτού … γιατί αυτή είναι η «ιστορική αλήθεια» και όχι η «ιδεολογική».

Η Ελληνική Ορθόδοξη νεολαία του Λιβάνου είναι απόγονοι των Ελλήνων της Αντιοχείας, δηλαδή είναι Έλληνες από την ελληνιστική εποχή. Υπάρχει μια προσπάθεια από μέρους σας για να δημιουργηθεί ένα πολιτικό κόμμα για την Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα. Ποιοι είναι οι στόχοι του κόμματος;

Μόνο με το να επιμένουμε σε αυτό το «πλουραλισμό» μπορούμε να σώσουμε την κοινότητά μας από το να απορροφηθεί.

Το καθεστώς του Λιβάνου, είναι ένα σεκταριστικό καθεστώς. Έχουμε 128 βουλευτές, 64 πρέπει να είναι Μουσουλμάνοι, και 64 πρέπει να είναι Χριστιανοί.

Το μερίδιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας είναι 14 βουλευτές.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρέπει επίσης να είναι Έλληνας Ορθόδοξος.

Κάθε κοινότητα του Λιβάνου έχει το δικό της πολιτικό κόμμα, γι’ αυτό η παρουσία τους είναι έντονη στην πολιτική.

Οι Μαρωνίτες έχουν το κόμμα των Λιβανικών δυνάμεων, το Kataeb, το FPM, το Marada, η σουνιτική κοινότητα έχει το «Κίνημα του Μέλλοντος» και τις ισλαμικές οργανώσεις, οι Σιίτες έχουν τη Χεζμπολάχ και Αμάλ, οι Δρούζοι έχουν τα κόμματά τους ….

Ακόμη και η «Αρμενική» κοινότητα (1%) του πληθυσμού είναι ισχυρότερη στην πολιτική ζωή και μπορούν να έχουν τους δικούς τους εκπροσώπους στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση, γιατί έχουν το δικό τους κόμμα.

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα (7% του πληθυσμού), έχει 14 βουλευτές, δεν έχει όμως κανένας από αυτούς «μια ελληνική ορθόδοξη» ομιλία, και κανένας από αυτούς δεν προέρχεται από «Ελληνικό Ορθόδοξο» κόμμα ….

Οι ηγέτες των άλλων κοινοτήτων ορίζουν τους εκπροσώπους ΜΑΣ … γι “αυτό, οι Ορθόδοξοι βουλευτές μας, μιλούν για τα συμφέροντα των άλλων κοινοτήτων ….

Για να ικανοποιήσουν τους «Μαρωνίτες ηγέτες» ή «Μουσουλμάνους ηγέτες» και να τους προτείνουν κάποια άλλη στιγμή στους εκλογικούς τους κανονισμούς ….

Πρέπει να οργανωθούμε μέσα σε ένα «πολιτικό κόμμα» να ενισχύσουμε την πολιτική παρουσία μας … όχι μόνο στο Λίβανο, αλλά και στη Συρία, καθώς επίσης και στην Ιορδανία.

Πρέπει να οργανωθούμε μέσα σε ένα «πολιτικό κόμμα» για να σώσουμε την ιστορική ταυτότητά μας, την «Ελληνική Βυζαντινή» ταυτότητα … με αυτό τον τρόπο θα σταματήσει ν’ απορροφάται η νεολαία μας από τις πολιτικές ιδεολογίες των άλλων.

Γι “αυτό, θα πρέπει να μάθουμε την ελληνική γλώσσα στη νεολαία μας, πρέπει να κάνουμε συνέδρια σχετικά με αυτήν την ιστορική μας ταυτότητα, και φέτος κάναμε το πρώτο «Μνημόσυνο στην Ανατολή» για την επέτειο της πτώσης της Πόλης μας, τη Κωνσταντινούπολη, για να κρατήσουμε την ιστορική μας ταυτότητα … ζωντανή και στην ομιλία μας είπαμε: «Η Αγία Σοφία είναι δική μας», και κάναμε αυτή την τελετή, σαν χαιρετισμό από τους ελληνορθόδοξους της Αντιοχείας και Πάσης Ανατολής, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο … λέμε: «Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι η Κεφαλή πασών των Ορθόδοξων Εκκλησιών στον κόσμο, οποιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων του, είναι μια επιθετική πράξη ενάντια σε όλους τους Ορθόδοξους ανθρώπους στον κόσμο». Και για πρώτη φορά μιλήσαμε στα μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου σχετικά με αυτήν επέτειο και αυτό το ιστορικό γεγονός.

Από τότε που ξεκίνησε ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία, χιλιάδες Χριστιανοί έχουν σκοτωθεί από μουσουλμάνους αντάρτες μουτζαχεντίν. Πολλοί από αυτούς είναι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ως επί το πλείστον Έλληνες Μακεδόνες και Έλληνες της Βυζαντινής περιόδου. Ποιες είναι οι πληροφορίες σας σε αυτό το θέμα;

Η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητά μας στη Συρία ζει μέσα σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές σήμερα, υποστηρίζονται από δυτικές «ηλίθιες» πολιτικές, επιτίθενται σε πολλά παλαιοχριστιανικά μνημεία, ιδίως στην πόλη Χομς Έμεσα, τη πόλη του μεγάλου Έλληνα αγίου «Ρωμανού του Μελωδού».

Σήμερα 130.000 Έλληνες ορθόδοξοι έχουν εκτοπιστεί από την πόλη αυτή στην περιοχή Αλεβιτών ή στο Λίβανο.

Επιτίθενται στους αδελφούς μας εκεί, και τους απειλούν και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποστηρίζουν αυτούς τους φονταμενταλιστές … χωρίς να ρωτήσουν τον Ελληνικό Ορθόδοξο πληθυσμό της Συρίας, αν θα είναι καλύτερα για αυτούς αν επαναφέρουν ένα «ισλαμικό φονταμενταλιστικό καθεστώς».

Μπορώ να πω, ακόμα και μόνο στη Συρία, με τη δημιουργία ενός Ελληνικού Ορθόδοξου πολιτικού κόμματος, μπορούμε να σώσουμε την παρουσία μας να μη χρησιμοποιούμαστε από τις συγκρούσεις των άλλων … 13% του πληθυσμού της Συρίας είναι Έλληνες Ορθόδοξοι, πάνω από 1.200.000.

Με την ίδρυση ενός πολιτικού κόμματος σε αυτή τη μεγάλη κοινότητα, μπορείτε να φανταστείτε τι επιρροή θα έχουμε.

Τώρα χρησιμοποιούμαστε από τους άλλους θα γίνουμε πιο δυνατοί και μπορούμε να πούμε: το κόμμα μας, η κοινότητά μας, δεν θα εμπλακεί ποτέ στις συγκρούσεις σας, έχουμε τα δικαιώματά μας…και είμαστε εδώ για να το ανεχτείτε, με τη δημιουργία αυτού του κόμματος, μπορούμε να κάνουμε μια σύγκλιση μεταξύ όλων των κοινοτήτων και μπορούμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας …

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αδελφούς σας Έλληνες στην Ελλάδα;

Είμαστε εδώ υπερήφανοι για την Ελληνική καταγωγή μας.

Να μην ξεχνάτε ότι έχετε Έλληνες αδελφούς εδώ, στην ανατολή … και σας αγαπάμε …

Είμαστε οι Ακρίτες ναοί, καὶ θα κρατήσουμε την φλόγα στα χέρια μας, τη φλόγα του ελληνισμού και της Ορθοδοξίας!

Πηγή: tribune.gr - Πατσίδου

Η Μαρία Πολύζου έτρεξε στη Βυρητό!

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Η Μαρία Πολύζου έτρεξε στη Βυρητό!Στους ελληνικούς ρυθμούς της Μαρίας Πολύζου «έτρεξε» η Βηρυτός το περασμένο Σαββατοκύριακο, καθώς η Ελληνίδα πρωταθλήτρια και ρεκορντγούμαν απετέλεσε την επίτιμη καλεσμένη-δρομέα στον Αγώνα Δρόμου για Γυναίκες που διεξήχθη στην πρωτεύουσα του Λιβάνου γεμίζοντας χαρά και περηφάνια όχι μόνο τις γυναίκες που πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης αλλά και την ελληνική κοινότητα στη χώρα που συμμετείχε στην εκδήλωση. Η κα Πολύζου συμμετείχε τόσο στον αγώνα των 10 χιλιομέτρων για γυναίκες -- το κυρίως αγώνισμα της διοργάνωσης που στόχο είχε τη συμμετοχή των γυναικών στο δρομικό κίνημα -- όσο και στον ομαδικό δρόμο των 5 χιλιομέτρων όπου η μοναδική γυναίκα που έχει ολοκληρώσει τον Φειδιππίδειο Αθλο, το 2010, έτρεξε στους δρόμους της Βηρυτού με εκπροσώπους της εκεί ελληνικής παροικίας.

Τυχαίνοντας θερμότατης υποδοχής και φιλοξενίας, η κα Πολύζου τράβηξε το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, των μέσων ενημέρωσης και των αρχών που εκτίμησαν την ενεργητική και αφιλοκερδή συμμετοχή της, κατόπιν προσκλήσεως από την οργανωτική επιτροπή και την ελληνική κοινότητα, που ανανέωσαν την πρόσκλησή τους και για τα επόμενα χρόνια.

Greek Web TV

  • Τελευταίες Ειδήσεις

Συνδρομή στο Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Παλμός της Ομογένειας

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη. Καθημερινά στις 10:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και σ' επανάληψη στις 18:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κάθε Σάββατο - Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα

καθημερινά σ' επανάληψη στο
Greek Web Radio
οι εκπομπές του
Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη
στις 22:00 μ.μ και στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Καλλιτεχνικό Καφενείο

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα
στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα Πάθη του Έρωτα

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο
στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο