09192017Τρι
Last updateΚυρ, 17 Σεπ 2017 10pm

«Έφυγε» από τη ζωή ο δημιουργός του ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
«Έφυγε» από τη ζωή ο δημιουργός του ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού

Δραστηριοποιείτο στους τομείς της ραδιοτηλεόρασης, του αθλητισμού και της ναυτιλίας

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 75 ετών (γεννημένος στις 31 Μαΐου του 1942), άφησε ο μεγαλοεπιχειρηματίας και εφοπλιστής, ιδιοκτήτης του ομίλου ΑΝΤ1, Μίνως Κυριακού.

Τα τελευταία χρόνια, ο Μίνως Κυριακού υπέφερε από προβλήματα υγείας.

Μόλις χθες παντρεύτηκε ο γιος του, Θοδωρής, στο Πόρτο Χέλι, ενώ, μία μέρα νωρίτερα, την Παρασκευή, βαφτίστηκε και το εγγόνι του.

Τα ακριβή αίτια του θανάτου του δεν έχουν γίνει γνωστά ακόμη.

Ο Μίνως Κυριακού σπούδασε σε Γαλλία και Ελβετία. Ένας από τους προγόνους του ήταν ο Υδραίος πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, που είχε διατελέσει πρωθυπουργός της χώρας, ενώ άλλος ήταν ο Αλέξανδρος Κορυζής, ο οποίος διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός κατά την περίοδο 1940-1941 και ο οποίος αυτοκτόνησε, λίγες ημέρες πριν την είσοδο των Γερμανών στην Αθήνα.


Δύο χρόνια χωρίς τον "δικό" μας Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
Δύο χρόνια χωρίς τον "δικό" μας Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

Κι όμως πέρασαν 2 χρόνια, από την ημέρα όπου ο φίλος, ο συνεργάτης, πρωτεργάτης και διευθυντής του Greek Web Radio Στράτος Γ. Κρυσταλλάκης έφυγε από κοντά μας.

Ο Στράτος Γ. Κρυσταλλάκης από το 2010 ήταν η ψυχή του διαδικτυακού μας ραδιοφώνου. Ο άνθρωπος που βοήθησε τα μέγιστα με τις γνώσεις του, την εμπειρία του, το μεράκι του και οι εκπομπές του ραδιοφώνου μας έφτασαν να μεταδίδονται από πολλά ομογενειακά και μητροπολιτικά ραδιόφωνα.

Όλα αυτά με πολύ προσωπικό χρόνο, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας. Ο Στράτος για τους ανθρώπους του Sofia Times Magazine και του Greek Web Radio δεν ήταν απλά ένας συνεργάτης. Ήταν η ψυχή σε πολλές από τις δράσεις μας στο χώρο της Ομογένειας. Εμείς δεν χάσαμε απλά ένα φίλο και συνεργάτη, χάσαμε το άλλο μας μισό…

Η υπόσχεσή μας ήταν και είναι να συνεχίσουμε το έργο του και να τον θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελό του και την υπέροχη ραδιοφωνική του φωνή. Για το λόγο αυτό η εκπομπή του Στράτου "Γεια σου Έλληνα" συνεχίζεται να μεταδίδεται σ' επανάληψη στη δική του ώρα, στις 10 (ώρα Ελλάδας) κάθε βράδυ.

Στη μνήμη του Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη το Greek Web Radio θα μεταδίδει για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου μόνο δικές του εκπομπές.

«Έφυγε» σε ηλικία 67 ετών ο ομογενής δημοσιογράφος Κώστας Νικολόπουλος

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

«Έφυγε» σε ηλικία 67 ετών ο ομογενής δημοσιογράφος Κώστας ΝικολόπουλοςΉταν ο μόνος ομογενής δημοσιογράφος στον οποίο έδιναν συνεντεύξεις τα τελευταία 20 χρόνια Αυστραλοί πρωθυπουργοί και οι κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας

Η δημοσιογραφική οικογένεια της Αυστραλίας θρηνεί τον πρόωρο χαμό ενός από τους πλέον καταξιωμένους δημοσιογράφους της ομογένειας που έφυγε πρόωρα, σε ηλικία 67 ετών.

Πρόκειται για τον Κώστα Νικολόπουλο, που καταγόταν από την Πάτρα και που είχε συνεργαστεί με πολλά ομογενειακά μέσα ενημέρωσης της Μελβούρνης, με τον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της SBS, με τις εφημερίδες "Ελληνικός Κήρυκας", "Νέα Πατρίδα" και "Ελληνικός Κόσμος", ως διευθυντής και αρχισυντάκτης Μελβούρνης, και τα τελευταία 20 χρόνια με τις εφημερίδες "Νέος Κόσμος" και "Νέα Ελλάδα", ως υποδιευθυντής σύνταξης, ενώ στο παρελθόν διετέλεσε και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου του Ελληνικού Προξενείου Μελβούρνης και ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Μελβούρνη.

Να σημειωθεί πως ήταν ο μόνος ομογενής δημοσιογράφος στον οποίο έδιναν συνεντεύξεις τα τελευταία 20 χρόνια Αυστραλοί πρωθυπουργοί και οι κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας.

Παράλληλα με τη δημοσιογραφία, ο Κώστας Νικολόπουλος ασχολείτο με τα κοινά, συμμετέχοντας σε παροικιακούς οργανισμούς και επιτροπές, ενώ πρωτοστατούσε στις κινήσεις για τα εθνικά μας θέματα. Είχε συνεργαστεί με την Ελληνική Κοινότητά Μελβούρνης σε διάφορες πρωτοβουλίες για θέματα που αφορούσαν την ομογένεια, τον πολυπολισμό και τη μετανάστευση, όπως τη συνέχιση διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας στα κρατικά σχολεία.

Επίσης υπήρξε επί πολλά χρόνια γραμματέας της Επιτροπής Εορτασμού Εθνικής Επετείου και με την ιδιότητα αυτή, εκ μέρους της ομογένειας είχε υποδεχθεί στη Μελβούρνη έναν Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Κωστή Στεφανόπουλο και έναν Έλληνα πρωθυπουργό, τον Κώστα Καραμανλή.

Εκδήλωση για την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της ιστορικής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Ηχώ»

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Εκδήλωση για την κυκλοφορία και στην Ελλάδα της ιστορικής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης «Ηχώ» Η εφημερίδα που πρωτοεκδόθηκε το 1977 στην Κωνσταντινούπολη και κρατάει ψηλά τη σημαία της ενημέρωσης για την ομογένεια της Πόλης, θα βρίσκεται πλέον και στα περίπτερα όλης της Ελλάδας.

Η ιστορική ελληνική εφημερίδα «Ηχώ», που το 2017 συμπληρώνει 40 χρόνια έκδοσης, θα κυκλοφορεί κάθε πρώτη εβδομάδα του μήνα, σε μια έκδοση 24 σελίδων.

Με δικό της αποκλειστικό ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και άρθρα, θα επιχειρεί να δίνει την πραγματική εικόνα της αλήθειας για τα τεκταινόμενα, όχι μόνο στον ελληνισμό της Πόλης, αλλά στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο Ελλάδας-Τουρκίας και Μέσης Ανατολής.

Η εκδήλωση για την παρουσίαση της πρώτης έκδοσής της εφημερίδας «Ηχώ», πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 3 Ιουνίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας

Αιωνόβια έγινε η μακροβιότερη «φωνή» των ομογενών στις ΗΠΑ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Αιωνόβια έγινε η μακροβιότερη «φωνή» των ομογενών στις ΗΠΑΕκατό χρόνια διαρκούς εκδοτικής προσπάθειας συμπληρώνει το 2015 η ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυκας».

Ο εκδότης - διευθυντής της εφημερίδας, Αντώνης Διαματάρης, σε πρωτοσέλιδο άρθρο του με τίτλο: «Εθνικός Κήρυκας: Τα πρώτα εκατό (100) χρόνια» αναφέρει: «Είναι περισσότερο από απίστευτο πόσο γρήγορα κυλά ο χρόνος. Έχουμε την τύχη να υποδεχτούμε ακόμα ένα νέο έτος. Όπως κάθε νέο έτος υπόσχεται μια αλλαγή προς το καλύτερο, προσφέρει την ελπίδα για Υγεία, Ειρήνη, Δικαιοσύνη, το ίδιο υπόσχεται και το νέο έτος 2015. Για εμάς όμως εδώ στην εφημερίδα -αλλά σε καμιά περίπτωση μόνο για εμάς- το 2015 είναι ένας ξεχωριστός, μαγικός αριθμός, είναι ένα έτος για το οποίο τέσσερις γενιές συνεργατών και ομογενών ονειρεύτηκαν, αλλά πιθανόν δεν πίστευαν ότι ήταν ποτέ δυνατόν να πραγματοποιηθεί: να φτάσει να γιορτάσει ο "Εθνικός Κήρυκας" την 100ή του επέτειο από την ίδρυσή του».

Ο κ. Διαματάρης σημειώνει ότι «την Παρασκευή 2 Απριλίου του 1915, ο προσεκτικά στημένος "ΕΚ", διαθέτοντας στιβαρή ηγεσία και ικανούς συνεργάτες "όρμισε" από τα ταχυπιεστήρια -της εποχής- στους 26 δυτικούς δρόμους στο Μανχάταν.

Αρχικά, στα περίπτερα της Νέας Υόρκης και μετά σε κάθε πόλη της χώρας όπου υπήρχε συγκεντρωμένος ένας ικανός αριθμός Ελλήνων μεταναστών. Το μέλλον του "ΕΚ" δεν ήταν εξασφαλισμένο, με κανένα τρόπο.

Δεκάδες άλλες εφημερίδες είχαν κυκλοφορήσει πριν και μετά για να κλείσουν μετά από ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Και επί πλέον ο νεοσύστατος "ΕΚ" είχε απέναντί του ένα μεγάλο αντίπαλο, την "Ατλαντίδα" -1894- μια βαθιά ριζωμένη, πανίσχυρη εφημερίδα, που υποστήριζε με φανατισμό τον βασιλιά Κωνσταντίνο».

Στη συνέχεια, ο εκδότης-διευθυντής της ομογενειακής εφημερίδας σημειώνει: «O "ΕΚ" αντίθετα, τόλμησε και υποστήριξε τον μπαρουτοκαπνισμένο Κρητικό ηγέτη Ελευθέριο Βενιζέλο, τον μεγάλο οραματιστή, αλλά και ρεαλιστή που άλλαξε τη μοίρα της γενέτειρας. Ότι ο "ΕΚ" άντεξε τον ανελέητο πόλεμο από την "Ατλαντίδα" ήταν κατόρθωμα. Ότι στο τέλος επικράτησε ως η μόνη ημερήσια εφημερίδα του Απόδημου Ελληνισμού με ζωή 100 χρόνων είναι επίτευγμα.

Ότι επιπλέον ατενίζει το μέλλον με πεποίθηση και αισιοδοξία δεν αποτελεί μόνο μια πρωτοφανή περίπτωση στα χρονικά του απόδημου και ένδημου -με την εξαίρεση της "Εστίας"- Ελληνισμού, αλλά παράλληλα αποτελεί τη χειροπιαστή απόδειξη τού τι μπορεί η αφοσίωση στο έργο, η προσήλωση σε κανόνες και αρχές η σκληρή δουλειά διεύθυνσης και προσωπικού να επιτύχει: ένα θαύμα.

Ότι το θαύμα -γιατί περί αυτού πρόκειται- επιτεύχθηκε από τον Ελληνισμό της Αμερικής δεν είναι καθόλου τυχαίο. Αυτό, το επίτευγμα, η δικαιολογημένη υπερηφάνεια, ο έπαινος, η τιμή, η αναγνώριση, οι πανηγυρισμοί, δεν ανήκουν μόνο στην εφημερίδα και τους ανθρώπους της. Ανήκει ταυτόχρονα στην Ομογένεια. Για χάρη της Ομογένειας υπάρχει ο "Εθνικός Κήρυκας".

Γράφει κάθε μέρα την ιστορία της Ομογένειας, του Ελληνισμού, της Ελλάδας και Κύπρου. Η Ομογένεια στήριξε και στηρίζει αυτή την εφημερίδα, αυτό το ίδρυμα του Ελληνισμού. Ο "Εθνικός Κήρυκας" δεν θα ζούσε ούτε μια μέρα αν δεν υπηρετούσε τα συμφέροντα των ομογενών, αν δεν είχε απήχηση, αν δεν ήταν ταγμένος στην υπηρεσία της Ομογένειας, αν δεν γινόταν η φωνή της.

Να λοιπόν γιατί αυτό που γιορτάζουμε -και θα γιορτάσουμε με διάφορες εκδηλώσεις μέσα στον χρόνο- αποτελεί το ιστορικό επίτευγμα όχι μόνο του "ΕΚ", αλλά το επίτευγμα της στενής σχέσης αλληλοεμπιστοσύνης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοϋποστήριξης μεταξύ Ομογένειας και της εφημερίδας της. Ευγνωμονούμε τον ιδρυτή και όλους όσους αποτύπωσαν την ψυχή τους σ' αυτή την εφημερίδα.

Ευγνωμονούμε τις 4 γενιές ομογενών που στάθηκαν κοντά της. Ευχαριστούμε εσάς, τον κάθε ένα και κάθε μια χωριστά, για τη συνέχιση της στήριξής σας στην εφημερίδα σας και σας εύχομαι από βάθους καρδιάς ένα λαμπρό, από κάθε άποψη, 2015».

Απεβίωσε ο Σταμάτης Ασημένιος

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Απεβίωσε ο Σταμάτης ΑσημένιοςΣε ηλικία μόλις 50 ετών απεβίωσε ο Σταμάτης Ασημένιος, συνεργάτης επί σείρα ετών της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle στη Γερμανία.

Ο δημοσιογράφος και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Έσσης, όπου ασχολήθηκε κυρίως με θέματα εκπαιδευτικής πολιτικής και μετανάστευσης, έφυγε από τη ζωή την Κυριακή το πρωί, έπειτα από σκληρή μάχη με τον καρκίνο τον τελευταίο χρόνο.

Για τον θάνατό του εξέδωσε μήνυμα η ΝΔ: «Εκφράζουμε βαθύτατη θλίψη για την απώλεια του Σταμάτη Ασημένιου, του δημοσιογράφου που τίμησε το λειτούργημά του, αλλά και την Ελλάδα, με τον άμεμπτο χαρακτήρα, το ήθος, την αξιοπρέπεια, αλλά και την αντικειμενικότητά του στην ενημέρωση».

5η Δεκεμβρίου Ημέρα Γιορτής του Ραδιοφώνου του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών, Ημέρα Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

5η Δεκεμβρίου Ημέρα Γιορτής του Ραδιοφώνου του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών, Ημέρα Στράτου Γ. ΚρυσταλλάκηΠέρασαν κοντά 4 χρόνια που για πρώτη φορά η φωνή του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών με την ονομασία "Καλλιτεχνικό Καφενείο" εξέπεμψε στα διαδικτυακά ραδιόφωνα.

Πέρασαν κοντά 4 χρόνια που μας εκπαίδευσαν, πως να μιλάμε στα μικρόφωνα, πως να ισορροπούμε τον ήχο μας και πως να σεβόμαστε τους ακροατές μας.

Πέρασαν κοντά 4 χρόνια που γεννήθηκε η αφορμή για δεκάδες ανθρώπους να ασχοληθούν ως παραγωγοί στο Ραδιόφωνο.

Πέρασαν κοντά 4 χρόνια που στήθηκε ο μεγάλος λίθος (και όχι λιθαράκι) για τη δημιουργία της υπάρχουσας Ραδιοφωνικής Ομάδας του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών.
Πέρασαν κοντά 4 χρόνια που η ζωή, μας απόδειξε για άλλη μια φορά, πως ότι κάνεις με αγάπη... αυτό θα ανθίσει.

Στα Μαθηματικά και στη Πληροφορική λένε "Αν αυτό, τότε εκείνο".
και συμπληρώνουμε στην περίπτωση που δεν υπήρχε το "Αν" δεν θα υπήρχε και το "εκείνο".
Όλα τα παραπάνω δεν θα υπήρχανε,
"Αν" δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να μας παροτρύνει για το ραδιόφωνο.
"Αν" δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να μοιραστεί τις ώρες του εθελοντικά και με αγάπη.
"Αν" δεν υπήρχε ένας άνθρωπος που με όποιον και να συνομιλούσε, γινόταν πρώτα συνομήλικος του για να συνομιλήσει.
"Αν" δεν υπήρχε ένας άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα για την αλλαγή της ζωής του τόπου μας.
"Αν" δεν υπήρχε ένας άνθρωπος με αγάπη για τις τέχνες, τα όνειρα και τη δημιουργία.

Όλα αυτά δεν θα υπήρχανε στη ζωή μας "Αν" δεν υπήρχες εσύ Στράτο Κρυσταλλάκη.

Σε ευχαριστούμε απο τη καρδιά μας, και σου ευχόμαστε καλό ταξίδι, και να είσαι σίγουρος ότι η απώλεια σου είναι μεγάλη, γιατί οι άνθρωποι που αγωνίζονται όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για τους υπόλοιπους, είναι λίγοι που έχουν απομείνει σε αυτό το κόσμο.

Το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως κοινότητα εθελοντών του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών, είναινα εκτιμήσουμε τη προσφορά σου, και να συνεχίσουμε τη χαρά σου για το Ραδιόφωνο,

Η Παρασκευή που μας πέρασε και ξεκίνησες το ταξίδι σου, εκτός απο παγκόσμια ημέρα εθελοντισμού, για μας θα είναι

"5η Δεκεμβρίου Ημέρα Γιορτής του Ραδιοφώνου του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών, 

Ημέρα Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη".

Προσδοκώντας ποτέ να μην ξεχάσουμε το λόγο που δεκάδες άνθρωποι ανήκουν και ασχολούνται στη Ραδιοφωνική ομάδα του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών.

Στράτο σε ευχαριστούμε, και συγχώρεσε μας που δεν συναντιόμασταν πιο συχνά, μέσα μας γνωρίζουμε όλοι μας... ότι έπρεπε να είχαμε πιει μαζί ένα καφέ ακόμη.

Καλό σου ταξίδι...
εκ της Κοινότητας Εθελοντών Καλλιτεχνείου Αχαρνών

1 χρόνος χωρίς τον "δικό" μας Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

1 χρόνος χωρίς τον Πέρασε κιόλας 1 χρόνος από την ημέρα όπου ο φίλος, ο συνεργάτης, πρωτεργάτης και διευθυντής του Greek Web Radio Στράτος Γ. Κρυσταλλάκης δεν είναι πια μαζί μας.

Ο Στράτος από το 2010 ήταν η ψυχή του διαδικτυακού μας ραδιοφώνου. Αυτός βοήθησε τα μέγιστα με τις γνώσεις του, την εμπειρία του, το μεράκι του και οι εκπομπές του ραδιοφώνου μας έφτασαν να μεταδίδονται από πολλά ομογενειακά και μητροπολιτικά ραδιόφωνα.

Όλα αυτά με πολύ προσωπικό χρόνο, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας. Ο Στράτος δεν ήταν απλά ένας συνεργάτης. Ήταν η ψυχή σε πολλές από τις δράσεις μας στο χώρο της Ομογένειας. Εμείς δεν χάσαμε απλά ένα φίλο και συνεργάτη, χάσαμε το άλλο μας μισό…

Η υπόσχεσή μας ήταν και είναι να συνεχίσουμε το έργο του και να τον θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελό του και την υπέροχη ραδιοφωνική του φωνή. Για το λόγο αυτό η εκπομπή του Στράτου "Γεια σου Έλληνα" συνεχίζεται να μεταδίδεται σ' επανάληψη στη δική του ώρα, στις 10 (ώρα Ελλάδας) κάθε βράδυ.

Στη μνήμη του Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη το Greek Web Radio θα μεταδίδει για το Σαββατοκύριακο 5 και 6 Δεκεμβρίου μόνο δικές του εκπομπές.

"Έφυγε" ο Στράτος Γ. Κρυσταλλάκης

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

"Έφυγε" ο Στράτος Γ. ΚρυσταλλάκηςΒαρύ πένθος στην οικογένεια του Sofia Times Magazine & του Greek Web Radio

Η οικογένεια του Sofia Times Magazine και του Greek Web Radio είναι φτωχότερη από σήμερα.

Ο φίλος, ο συνεργάτης, πρωτεργάτης και διευθυντής του Greek Web Radio Στράτος Γ. Κρυσταλλάκης δεν είναι πια μαζί μας. Ο Στράτος από το 2010 ήταν η ψυχή του διαδικτυακού μας ραδιοφώνου. Αυτός βοήθησε τα μέγιστα με τις γνώσεις του, την εμπειρία του, το μεράκι του και οι εκπομπές του ραδιοφώνου μας έφτασαν να μεταδίδονται και από πολλά ομογενειακά και μητροπολιτικά ραδιόφωνα. Όλα αυτά με πολύ προσωπικό χρόνο, χωρίς ίχνος ιδιοτέλειας. Ο Στράτος δεν ήταν απλά ένας συνεργάτης. Ήταν η ψυχή σε πολλές από τις δράσεις μας στο χώρο της Ομογένειας. Εμείς δεν χάσαμε απλά ένα φίλο, χάσαμε το άλλο μας μισό.

Η υπόσχεσή μας είναι από εδώ και πέρα να συνεχίσουμε το έργο του και να τον θυμόμαστε πάντα με το χαμόγελό του και την υπέροχη ραδιοφωνική του φωνή. Για το λόγο αυτό η εκπομπή του Στράτου "Γεια σου Έλληνα" θα συνεχίσει να μεταδίδεται σ' επανάληψη όσα χρόνια και αν περάσουν στη δική του ώρα, στις 10 (ώρα Ελλάδας) κάθε βράδυ.

Στη μνήμη του θα διοργανωθεί στο σύντομο μέλον σε συνεργασία με το Δήμο Αχαρνών δενδροφύτευση, τα έξοδα της οποίας θα καλυφθούν από το Sofia Times Magazine και το Greek Web Radio.

Εκ μέρους όλων των συνεργατών του Sofia Times Magazine, θερμά συλληπητήρια στην οικογένειά του και να είναι γεροί να τον θυμούνται.

Δρ Κώστας Σ. Πασχαλίδης

Επίσκεψη των Θεσσαλών Ευρώπης στον Πρόεδρο της ΕΡΤ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Επίσκεψη των Θεσσαλών Ευρώπης στον Πρόεδρο της ΕΡΤΤον Πρόεδρο της ΕΡΤ κ. Διονύσιο Τσακνή επισκέφθηκε την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας στο γραφείο του που στεγάζεται στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στην Αθήνα. Ο κ. Γκίκας ενημέρωσε τον κ. Τσακνή για τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων και ευχαρίστησε θερμά τόσο αυτόν όσο και όλους τους συνεργάτες της ΕΡΤ για τη συνεχή και αξιόλογη υποστήριξη που έχει η Ομοσπονδία όλα αυτά τα χρόνια.

Συνέχισε δε λέγοντας, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους τους Θεσσαλούς το γεγονός ότι ένας Θεσσαλός βρίσκεται στο τιμόνι της Ελληνικής Ραδιοτηλεόρασης και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο πολύτιμο έργο του. Επίσης του εξέφρασε την αγωνία του για να βρεθεί λύση για την κακή λειτουργία των βραχέων.

Στη συνέχεια προσκάλεσε τον κ. Τσακνή να παρευρεθεί στην επόμενη μεγάλη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης που αποτελεί το 11ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, το οποίο θα διοργανωθεί μαζί με τον Θεσσαλικό Σύλλογο Γκύτερσλο και τον Δήμο Τρικκαίων στις 31 Οκτωβρίου 2015 στο Γκύτερσλο της Γερμανίας και θα είναι αφιερωμένο στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Θεσσαλού καλλιτέχνη Βασίλη Τσιτσάνη.

ΤΕΛΟΣ ο Εθνικός Ύμνος για την ΝΕΡΙΤ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Εθνικός ύμνος... τέλος για τη ΝΕΡΙΤ! Το «Σε γνωρίζω από την κόψη του σπαθιού την τρομερή» δεν ακούστηκε ούτε καν την ημέρα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Φυσικό κι επόμενο ήταν να «σπάσει» το τηλεφωνικό κέντρο της εκπομπής «Έξι - δέκα» στη δημόσια τηλεόραση, με τους τηλεθεατές να κάνουν παράπονα στους δημοσιογράφους.

Οι διαμαρτυρίες έγιναν κυρίως από τους ομογενείς στην Αμερική, στην Αυστραλία, αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και από τους Έλληνες της περιφέρειας -συγκεκριμένα από τη Μακεδονία- , οι οποίοι περίμεναν πώς και πώς πριν από την παρέλαση και το πρόγραμμα που θα ακολουθούσε με το πλούσιο αφιέρωμα στο έπος του 1940 να ακούσουν τη μελοποιημένη από τον Νικόλαο Μάντζαρο «Ωδή εις την Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού.

Οι δημοσιογράφοι Γιάννης Σκάλκος και Σταυρούλα Χριστοφιλέα -παρουσιαστές της εκπομπής «Έξι - δέκα»- αισθάνθηκαν άβολα και ήρθαν σε δύσκολη θέση. Όπως τόνισαν,συμφωνα με πηγες της Espresso, θα μεταφέρουν το αίτημα των τηλεθεατών στη διοίκηση της ΝΕΡΙΤ και στη Διεύθυνση Προγράμματος.

«Ένιωσα μεγάλη αμηχανία. Μέχρι τώρα λαμβάνουμε μηνύματα και e-mail δεδομένου ότι είμαστε η πρώτη εκπομπή που καλημερίζει τους τηλεθεατές της δημόσιας τηλεόρασης και ίσως οι τηλεθεατές υπέθεσαν ότι έπρεπε να γνωρίζουμε γιατί δεν μεταδίδεται ο εθνικός ύμνος. Τηλεθεατής μου είπε ότι όλες οι δημόσιες τηλεοράσεις στον κόσμο λειτουργούν με κάποιους συγκεκριμένους κανόνες κι εγώ του είπα "έχετε δίκιο". Θεωρώ ότι πρόκειται για αμέλεια της διοίκησης. Πάντως, όσα χρόνια εργαζόμουν στην ΕΡΤ και μέχρι που έκλεισε, στις 11 Ιουνίου του 2013, ο εθνικός ύμνος έπαιζε κανονικά, με φόντο τη σημαία μας να ανεμίζει στην Ακρόπολη, στην Ολυμπία, στους Δελφούς, στις 6.00 το πρωί. Το θυμάμαι, γιατί παρουσίαζα την "Πρωινή ενημέρωση" με τη Μαριλένα Κατσίμη. Από την ημέρα που λειτούργησε η ΝΕΡΙΤ ο εθνικός ύμνος από αφέλεια -δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω- δεν μεταδίδεται» δηλώνει σε καθημερινή εφημερίδα ο Γιάννης Σκάλκος. «Ο εθνικός ύμνος δεν μεταδίδεται, αλλά η θεία λειτουργία και η παρέλαση μεταδόθηκαν, τι άλλο θέλετε;» ήταν η κοφτή απάντηση του διευθυντή Προγράμματος της ΝΕΡΙΤ Βασίλη Θωμόπουλου στην εφημερίδα.

Οι ομογενείς θέλουν την ΕRT World

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Οι ομογενείς θέλουν την ΕRT WorldΠιέσεις από οργανωµένους φορείς οµογενών -κυρίως στην Αυστραλία, στον Καναδά και στην Αµερική- δέχεται η ΕΡΤ για άµεσο άνοιγµα του δορυφορικού καναλιού, ειδικά τώρα που η ανάγκη της οµογένειας για επαφή µε την πατρίδα αυξάνει.

Το θέµα µπαίνει σε υψηλή προτεραιότητα για τη διοίκηση της ΕΡΤ. Ήδη, σύμφωνα με τη real, έγινε εσωτερική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος ώστε να συσταθεί µία οµάδα επιλογής προγράµµατος για την ERT World.

Αυτά που ζητούν οι οµογενείς είναι εκποµπές για την παράδοση, για τον τουρισµό, ειδήσεις, αθλητικά, αλλά και τη µετάδοση της Θείας Λειτουργίας.

Πάντως, το µεγαλύτερο πρόβληµα που απαιτεί χρόνο για να επιλυθεί είναι ότι δεν υπάρχει έτοιµη σύµβαση µεταφοράς προγράµµατος.

Η τελευταία ελληνική εφημερίδα της Τουρκίας ξέρει προσωπικά έναν-έναν τους 600 συνδρομητές της

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Η τελευταία ελληνική εφημερίδα της Τουρκίας ξέρει προσωπικά έναν-έναν τους 600 συνδρομητές τηςΣτα βρώμικα υπόγεια ενός μικρού εκδοτικού οίκου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, πέντε δασύτριχοι άντρες διπλώνουν μια τετρασέλιδη καθημερινή εφημερίδα, ενώ ένας έκτος που φορά φανελάκι και σορτς χειρίζεται το θορυβώδες πιεστήριο. Οι άντρες, όλοι τους Τούρκοι, δεν μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα, και δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη - εξάλλου είναι στα ελληνικά. Σε λίγο θα παραδώσουν και τα 600 αντίτυπα της "Απογευματινής" που κυκλοφορούν καθημερινά - σχεδόν ένα αντίτυπο για κάθε μία απ' τις ελληνικές εφημερίδες που έχουν απομείνει στην Τουρκία.

Τρεις από τους άντρες μοιράζουν τη συγκεκριμένη εφημερίδα για 30, 50 και 60 χρόνια αντίστοιχα. Ο Sebahattin Esen, 56 ετών, αξύριστος με ζεστό χαμόγελο, λέει ότι νιώθει σα να είναι κανονικό μέλος της ελληνικής κοινότητας. "Συχνά μπαίνω στο σπίτι, πίνουμε καφέ και πιάνουμε την κουβέντα", λέει.

Αυτή την εποχή του χρόνου, πολλοί απ' τους -κυρίως ηλικιωμένους- Έλληνες κατοίκους της Πόλης βρίσκονται στις καλοκαιρινές τους οικίες, στο κοντινό νησί Πρίγκηπος, όπου δεν επιτρέπονται τα αμάξια. “Το να μοιράζεις την εφημερίδα στα νησιά είναι δύσκολο, επειδή έχουν και λόφους - χρειάζεσαι άμαξα με άλογο!" λέει ο Esen. "Κι όλα αυτά για μια εφημερίδα που κοστίζει 50 kurus [20 λεπτά του ευρώ]. Όμως επειδή χάρη στις υπηρεσίες μας οι αναγνώστες μας εκτιμούν, δεν πληρωνόμαστε για την εφημερίδα. Μας δίνουν όσα λεφτά θέλουν και αισθάνονται πως αξίζουμε".

Ο κάποτε μεγάλος ελληνικός πληθυσμός της Τουρκίας, τώρα βρίσκεται στα όρια της εξαφάνισης, εξαιτίας των πολιτικών καταπίεσης που τους απομάκρυναν απ' τη χώρα τον 20ο αιώνα. Κι η Απογευματινή, που δεν έχει πια πολλούς αναγνώστες, κινδυνεύει να κλείσει.

Είναι 11 το πρωί, ώρα παράδοσης. Πηγαίνω μαζί με τον Mustafa Yorukcayir στην περιοχή Cihangir, (ιστορική ελληνική γειτονιά που τώρα φιλοξενεί κυρίως μέτοικους, καλλιτέχνες και διανοούμενους. Περνάμε τις τεράστιες μαρμάρινες κολώνες του Ζωγράφειου Λυκείου Αρρένων που μετράει 120 χρόνια ζωής και είναι ένα απ' τα τελευταία ελληνικά σχολεία στην Τουρκία. Ο Yorukcayir παραδίδει εφημερίδες σε μερικούς βλοσυρούς γκριζομάλληδες. Τώρα πια διαβάζουν την εφημερίδα για να πληροφορηθούν τους θανάτους στην ελληνική κοινότητα... Μια ηλικιωμένη γυναίκα βγάζει το κεφάλι της από ένα παράθυρο του δευτέρου ορόφου και κατεβάζει ένα καλάθι. Ο Yorukcayir, βάζει μέσα την εφημερίδα κι η γυναίκα την τραβά πάνω. Η διαδρομή τελειώνει στον γιγάντιο θόλο της ορθόδοξης εκκλησίας Αγία Τριάδα (134 χρόνια ζωής) κοντά στην Πλατεία Ταξίμ. Μαύρα σημάδια στα γύρω κτίρια έχουν παραμείνει -επίτηδες- για να θυμίζουν το κυβερνητικό πογκρόμ του 1955 κατά το οποίο Τούρκοι εθνικιστές προσπάθησαν να κάψουν την εκκλησία.

Συναντώ τον εκδότη της Απογευματινής, τον 75χρονο Μιχαήλ Βασιλειάδη στο διαμέρισμά του στη γειτονιά Kurtulus που κάποτε ήταν γνωστή ως Μικρή Αθήνα. Ο χιουμορίστας δημοσιογράφος έχει μια μικρή γκρι αλογοουρά και σκανταλιάρικο βλέμμα. Καθόμαστε στο μικρό σαλόνι του, και κοιτώ τις παλιές φωτογραφίες της Πόλης στους τοίχους.

Ο Βασιλειάδης μου λέει ότι η εφημερίδα και οι Έλληνες της Τουρκίας (οι "Ρωμιοί") είναι το ένα και το αυτό. “Υπήρχε μια γυναίκα που έδωσε το κλειδί της σε έναν απ' τους υπαλλήλους μας που μοίραζαν την εφημερίδα. Αν δεν ήταν σπίτι, αυτός ξεκλείδωνε την πόρτα, άφηνε την εφημερίδα μέσα, και έφευγε ξανακλείνοντας την πόρτα. Τόσο στενή είναι η σχέση της Απογευματινής με τους Ρωμιούς."

Τονίζει, με χιούμορ, ότι η εφημερίδα θα έπρεπε να μπει στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες ως η μοναδική της οποίας η αναλογία του αναγνωστικού της κοινού και του κοινού στο οποίο απευθύνεται είναι σχεδόν 100%. Παρ' όλα αυτά, τα 600 αντίτυπα που πουλά τώρα, δεν είναι τίποτα μπροστά στα 30.000 φύλλα που πουλούσε στο ξεκίνημά της η Απογευματινή, τις δεκαετίες του 1920 και του 1930. Ήταν η δεύτερη παλιότερη εφημερίδα της Τουρκίας, με 20 εργαζόμενους, είχε τα δικά της πιεστήρια στο κεντρικό γραφείο της, και στις καλές εποχές ήταν η πιο πολυδιαβασμένη εφημερίδα ολόκληρης της χώρας.

Σήμερα, η εφημερίδα φυτοζωεί, χάρη στη σύνταξη του Βασιλειάδη και τα λίγα μετρητά που δίνουν οι συνδρομές, οι δωρεές, οι νεκρολογίες που δημοσιεύει και οι ανακοινώσεις της εκκλησίας. Δεν έχει κέρδη, η Απογευματινή είναι ζημιογόνα. Καθώς κάθεται αναπαυτικά στην πολυθρόνα του, ο Βασιλειάδης ξεκινά να μου αφηγείται την ιστορία της πτώσης της εφημερίδας, που ταυτίζεται με τον αργό θάνατο και της ίδιας της ελληνικής κοινότητας της Τουρκίας.

Οι Έλληνες της Τουρκίας, οι αποκαλούμενοι Ρωμιοί (λέξη που σήμαινε Ρωμαίοι κατά την περίοδο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας) έχουν ιστορία 3.000 ετών στην Ανατολία/Μικρά Ασία. Ο Όμηρος, ο Ηρόδοτος, ο Μίδας και ο Άγιος Νικόλαος ήταν από εδώ.

Η πόλη του Βυζαντίου, που αργότερα έγινε γνωστή ως Κωνσταντινούπολη και μετά Istanbul ιδρύθηκε από Έλληνες αποικιοκράτες το 667 π.Χ. Τον τέταρτο αιώνα μ.Χ η Ανατολία ήταν σε μεγάλο βαθμό χριστιανική και η γλώσσα της ήταν τα ελληνικά. Για τα επόμενα 600 χρόνια η περιοχή ήταν το επίκεντρο του Ελληνικού Κόσμου.

Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς το 1453, οι Έλληνες είχαν μια προνομιακή θέση στην κοσμοπολίτικη Αυτοκρατορία: είχαν ελεύθερα θρησκευτικά δικαιώματα, εργάζονταν ως έμποροι, γίνονταν 'βουλευτές' ακόμα και Πρέσβεις. Είχαν αυτόνομο δικαστικό σύστημα με τους δικούς τους δικαστές, νόμους και φυλακές. Στις αρχές του 20ου αιώνα, σχεδόν τρία εκατομμύρια Έλληνες ζούσαν στην Οθωμανική αυτοκρατορία, πάνω απ' το 10% του συνολικού πληθυσμού. Κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, όπου η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η Ελλάδα συντάχτηκαν με αντίπαλες πλευρές, εκατοντάδες χιλιάδες Οθωμανοί Έλληνες σκοτώθηκαν εξαιτίας της κρατικής βίας που περιλάμβανε Παρελάσεις Θανάτου. Μετά τον πόλεμο, 20,000 Έλληνες στρατιώτες κατέλαβαν την πόλη Izmir.

Κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου Τουρκικού Πολέμου της Ανεξαρτησίας, Τούρκοι εθνικιστές έδιωξαν τους νικητές Συμμάχους που είχαν εισβάλλει στη χώρα και ετοιμαζόταν να την χωρίσουν σε κομμάτια. Άμαχοι πληθυσμοί σφαγιάστηκαν και απ' τις δυο πλευρές, με τα περισσότερα θύματα Έλληνες. Το 1923, με τη Συνθήκη της Λωζάννης, με την οποία μπήκε επιτέλους τέλος στην πολεμική διαμάχη της Τουρκίας με τους Συμμάχους, εκδιώχθηκαν όλοι οι Ελληνες της Τουρκίας που δε ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη. Ακόμα και στην Πόλη όμως, άφησαν μονάχα 200.000.

Η νέα Τουρκική Δημοκρατία που αναδύθηκε απ' τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ακολούθησε μια αυστηρή πολιτικής ενσωμάτωσης, επιχειρώντας να ενώσει τη χώρα, συχνά ακολουθώντας τη θρησκεία. Το κράτος δεν θέλησε να αφομοιώσει τις μη-μουσουλμανικές μειονότητες όμως δεν μπορούσαν σπρώχοντάς τις έξω απ' τη χώρα, για να τους "ξεφορτωθεί".

Δρακόνιοι νέοι νόμοι, αλλά και καμπάνιες όπως αυτή στη δεκαετία του '30 που πίεζε τους πολίτες να μιλούν μόνο τουρκικα, απαγόρευαν στους Έλληνες να μιλούν τη δική τους γλώσσα δημοσίως. Και τη δεκαετία του 1940 εφαρμόστηκε ένα φορολογικό σύστημα που στοχοποιούσε τους μη-μουσουλμάνους. Οι δυσβάσταχτοι φόροι που έπρεπε να πληρώσουν οι Έλληνες τους οδήγησαν να αφήσουν πίσω τους, με βαριά καρδιά, τη χώρα όπου είχαν ζήσει όλη τη ζωή τους. Η ξενοφοβία (την οποία καλλιεργούσαν και οι τούρκικες εφημερίδες) κορυφώθηκε με το αιματηρό πογκρόμ που οργάνωσε η κυβέρνηση στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου του 1955. Οι Τούρκοι σκότωσαν δεκάδες ανθρώπους, βίασαν γυναίκες, βεβήλωσαν εκκλησίες, έκαψαν αυτοκίνητα...

Ο Βασιλειάδης ήταν νεαρό αγόρι όταν συνέβησαν αυτά, και δούλευε σε ένα κατάστημα επίπλων, περιμένοντας να αρχίσει η σχολική χρονιά. "Τα σπίτια και οι δουλειές των Ρωμιών, των Αρμένιων και των Εβραίων είχαν σημειωθεί μέρες νωρίτερα, ώστε να φαίνονται οι στόχοι", λέει. "Γυρνώντας σπίτι απ' το κατάστημα επίπλων είδα να γίνεται χαμός στο δρόμο. Μπήκα σπίτι από ένα πίσω δρομάκι. Ο οικονόμος μας ο κύριος Αχμέτ με περίμενε στην πόρτα. Αργότερα όταν ήρθε ο όχλος για να μας επιτεθεί, ο κύριος Αχμέτ άνοιξε την πόρτα και τους είπε: 'Δεν υπάρχουν άπιστοι σ' αυτό το σπίτι, είμαστε όλοι μουσουλμάνοι'. Χάρη σ' αυτόν γλιτώσαμε! Κι όταν έφυγαν, ο Αχμέτ άνοιξε την πόρτα, πήρε έναν κασμά κι έτρεξε και ενώθηκε με τον όχλο για να καταστρέψει μαζί τους σπίτια Ελλήνων. Πρώτα φρόντισε το καθήκον του στη φιλία και έπειτα έτρεξε στο καθήκον της πατρίδας του..." Μετά απ' το συμβάν, πολλοί Έλληνες μετανάστευσαν στην Ελλάδα, χώρα σχετικά άγνωστή για τους περισσότερους. Σήμερα ζουν στην πόλη μόλις 2.000 Έλληνες.

Το σλόγκαν της Απογευματινής είναι "Κανείς δεν γεννιέται ή πεθαίνει χωρίς να το μάθει η Απογευματινή", αλλά δεν γεννιούνται πια και πολλοί Ρωμιοί. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 65, και μόνο 250 Έλληνες φοιτητές σπουδάζουν πια στα τρία κύρια σχολεία. Η εφημερίδα ασχολείται με την επικαιρότητα (εσωτερική και παγκόσμια) αλλά και με ειδήσεις που αφορούν την κοινότητα των Ρωμιών.

Όταν ο Βασιλειάδης, ένας δημοσιογράφος με εμπειρία δεκαετιών στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα, ανέλαβε την Απογευματινή το 2002, η εφημερίδα έπνεε τα λοίσθια, πουλώντας μόνο 80 φύλλα την ημέρα. Παρ' ό,τι πέτυχε να πουλάει την εφημερίδα σχεδόν σ΄όλη την ελληνική κοινότητα, η κοινότητα αυτή παραμένει πολύ μικρή για να χρηματοδοτεί μια καθημερινή εφημερίδα.

Το 2011 ανακοίνωσε το κλείσιμο της 85χρονης εφημερίδας.

“Θυμάμαι πως δεν μπορούσα να ολοκληρώσω καν την πρότασή μου" λέει σήμερα. Η ανακοίνωση προκάλεσε αναστάτωση στους λόγιους της Κωνσταντινούπολης, που θα έχαναν ένα τέτοιο εμβληματικό, πολύτιμο κομμάτι του πολιτισμού της Πόλης. "Ένας καθηγητής μου είπε: 'Μπορείς η εφημερίδα να είναι τώρα δική σου, αλλά δεν έχεις το δικαίωμα να αποφασίσεις μόνος σου το κλείσιμό της."

Ο Efe Kerem, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, έμαθε για το κλείσιμο και οργάνωσε μια καμπάνια για τη διάσωση της εφημερίδας. Λέει πως νιώθει ντροπή και ενοχές για την κακομεταχείριση των Ρωμιών. “Είμαι Τούρκος πολίτης, οπότε νιώθω υπεύθυνος για οτιδήποτε κακό έχει κάνει η χώρα μου", εξηγεί.

Κι έτσι, ο Kerem κινητοποίησε φίλους, συναδέλφους, δημοσιογράφους και άλλους, και σύντομα ξεκίνησαν όλοι μαζί μια μεγάλη ιντερνετική καμπάνια για τη διάσωση της εφημερίδας. Εκατοντάδες Τούρκοι έγιναν συνδρομητές στην ελληνόφωνη εφημερίδα, κι ας μη μπορούν να τη διαβάσουν, βοηθώντας την έτσι να συνεχίσει να κυκλοφορεί λίγο ακόμη.

Ο Βασιλειάδης είναι ευγνώμων για την υποστήριξη. Δυστυχώς όμως, λέει, η εφημερίδα δεν συντηρείται πια. Δεν ξέρει πόσο ακόμα θα καταφέρει να την κρατήσει στην κυκλοφορία. Νιώθει άσχημα να ζητά από Τούρκους που δεν καταλαβαίνουν λέξη ελληνικά να γίνουν συνδρομητές στην 88χρονη σήμερα εφημερίδα. Νιώθει παρ' όλα αυτά αισιόδοξος για το μέλλον, κι ας ξέρει ότι η αισιοδοξία του είναι αδικαιολόγητη. Η κατάσταση μάλιστα του θυμίζει τη γνωστή ιστορία: "Ένας άντρας πέφτει απ' τον 88ο όροφο ενός ουρανοξύστη. Καθώς πέφτει και περνά τον πρώτο όροφο, λίγο πριν τη σύγκρουση, σκέφτεται: 'Όλα καλά μέχρι στιγμής! Για να δούμε στη συνέχεια'."

Επειδή η δημογραφική κρίση που κατέστρεψε την Απογευματινή ήταν έργο της πολιτείας, πολλοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση πρέπει να δείξει υπευθυνότητα στο ζήτημα της εφημερίδας και της αρχαίας μειονότητας στην οποία απευθύνεται. "Πρέπει να αντιστρέψουν κάπως την κατάσταση, και να μας βοηθήσουν" λέει ο γιος του Βασιλειάδη ο Μηνάς, ο μοναδικός άλλος εργαζόμενος στην εφημερίδα.

Τον συναντήσαμε στο μικροσκοπικό γραφείο της Απογευματινής, που έκτοτε έκλεισε επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν το ενοίκιο. Είναι πια ένα ζωντανό μουσείο της χρυσής εποχής της εφημερίδας. Σ' ένα ράφι είναι ένα παμπάλαιο ραδιόφωνο, στο οποίο οι δημοσιογράφοι άκουγαν τα νέα απ' όλο τον κόσμο, κρατώντας φρενήρεις σημειώσεις. Στον τοίχο είναι κορνιζαρισμένο ένα αντίγραφο του πρώτου πρωτοσέλιδου της εφημερίδας, με το όνομά της Απογευματινής γραμμένο και στα ελληνικά και στην αραβοειδή οθωμανική γραφή. Η ημερομηνία του πρώτου αυτού φύλλου είναι 12 Ιουλίου 1925. Κάτω απ' τον τίτλο είναι ένα απ' τα πρώτα σλόγκαν της, ένα απόφθεγμα του Βίκτωρος Ουγκώ: “Οι νέες εποχές φέρνουν νέες αποστολές.”

Ο 31χρονος Μηνάς, μιλά για το σήμερα: “Πρώτα απ' όλα η Απογευματινή είναι ένας φωτεινός φάρος. Η εφημερίδα δεν γράφει απλώς τα νέα, αλλά κρατά τη μικροσκοπική ελληνική κοινότητα ενήμερη για το τι συμβαίνει και δρα ως συλλογική φωνή της."

Από το παραλίγο κλείσιμο του 2011 και μετά, η κυβέρνηση βοηθά την εφημερίδα με μικρές, περιστασιακές δωρεές. Πρόσφατα έδωσε γύρω στα 10.000 ευρώ, αλλά το ποσό καλύπτει μόνο το 10% της ζημίας.

Πάντως ο Μηνάς δε ζητά υποστήριξη μόνο για την Απογευματινή. (Δεν υπάρχει λόγος να σωθεί αν δεν υπαρχει κανείς για να την διαβάζει!). Στην πηγή του προβλήματος είναι η συρρίκνωση του έτσι κι αλλιώς γηρασμένου πληθυσμού των Ρωμιών, και αυτό είναι το βασικό που πρέπει να λυθεί, λέει. Η κοινότητα θα σωθεί μόνο με μετανάστες που θα έρθουν απ' την Ελλάδα. "Χρειαζόμαστε επειγόντως μετάγγιση αίματος" εξηγεί. "Χρειαζόμαστε νέους ανθρώπους, ιδανικά απ' την Ελλάδα, που μιλούν άψοξα ελληνικά." (Πλέον στην Κωνσταντινούπολη, τα παιδιά των Ρωμιών δεν μιλούν ούτε καν αποδεκτά ελληνικά.

Εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων της Ελλάδας, οι νέοι Έλληνες αρχίζουν να ψάχνουν πέρα απ' το Αιγαίο Πέλαγος για δουλειές. Υπάρχουν περίπου χίλιοι στην Τουρκία, αλλά οι περισσότεροι που έρχονται φεύγουν ηττημένοι εξαιτίας της εξαντλητικής τουρκικής γραφειοκρατίας. “Πρέπει η τουρκική κυβέρνηση να διευκολύνει τους μετανάστες απ' την Ελλάδα, ακόμη και να τους πριμοδοτήσει, μιας και η ίδια τους έκανε να υποφέρουν απ' τις ρατσιστικές πρακτικές της", λέει ο Μηνάς. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να δίνουν στους Έλληνες μετανάστες άδεια κατοικίας και εργασίας χωρίς τους πολύπλοκους όρους που ισχύουν για τους άλλους. Επίσης υπάρχει απαγόρευση ιδιοκτησίας κατοικιών από Έλληνες στην Πόλη και σε πολλά άλλα μέρη. Αν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές, οι νεοφερμένοι απ' την Ελλάδα θα είναι για πάντα τουρίστες, αναγκαστικά.

Ο Μηνάς τονίζει πάντως ότι η τωρινή κυβέρνηση της Τουρκίας έκανε αρκετές κινήσεις καλής θέλησης προς τους Ρωμιούς, όπως ήταν η επιστροφή ιδιοκτησιών που είχαν κατασχεθεί απ' το κράτος και η ψήφιση νόμων που βοηθούν την κοινότητα.. “Το κυβερνών κόμμα (AKP) είναι το μόνο που έχει βοηθήσει τη μειονότητα. Μπορεί αυτό να μην είναι αρκετό, αλλά το κόμμα αυτό μας επέτρεψε να μπορούμε να κάνουμε πράγματα που προ δεκαετίας ακόμη ήταν αδιανότητα."

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου, όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, είχε καλέσει δημόσια τους Ρωμιούς που είχαν εξοριστεί από την Πρίγκηπο να επιστρέψουν. Όμως δεν έχει υπάρξει ακόμα σχετική νομοθεσία...

Κάποια μέρα, ο Μηνάς θα αναλάβει την εφημερίδα απ' τον πατέρα του, αλλά φοβάται ότι δεν θα έχει βοήθεια σ' αυτό το έργο. “Δε νομίζω ότι έχω άλλη επιλογή. Δεν θέλω να αφήσω την εφημερίδα να κλείσει. Θα συνεχίσω, και θα γίνω ο εκδότης της, αν χρειαστεί. Θα είναι λίγο αστείο βέβαια, θα είμαι μονάχα εγώ, και κανείς άλλος...

Κείμενο - φωτογραφίες: Nick Ashdown/ Mετάφραση για το LIFO.gr: Άρης Δημοκίδης Πηγή: www.lifo.gr

 

Ξεκίνησαν η ΕΡΤ1 - ΕΡΤ2 - ΕΡΤ ΗD και η Ραδιοφωνία

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Ξεκίνησαν η ΕΡΤ1 - ΕΡΤ2 - ΕΡΤ ΗD και η ΡαδιοφωνίαΣε λειτουργία με κοινό πρόγραμμα βρίσκονται από τις 6.00 το πρωί η ΕΡΤ1 και η ΕΡΤ2. Οι τεχνικοί της ΕΡΤ έχουν αποκαταστήσει τα κυκλώματα της Θεσσαλονίκης και έτσι θα είναι είναι εφικτές οι συνδέσεις με την ΕΡΤ3. Αντιθέτως με το εσωτερικό της χώρας, το σήμα της ΕΡΤ μέσω της ΕΡΤ World ...δεν υπάρχει... καθώς δεν υφίσταται ο σχετικός διαγωνισμός.

Από το πρωί ξεκίνησαν και τα ραδιοφωνικά προγράμματα της ΕΡΤ, μεταξύ των οποίων, η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, ο 102 στη Θεσσαλονίκη και η Φωνή της Ελλάδας (Βραχέα) ενώ από χθες το βράδυ λειτουργεί και το site www.ert.gr.

Τα προγράμματα του ραδιοφώνου μεταδίδονται και από τα δύο ψηφιακά προγράμματα της ΕΡΤ, αλλά για να γίνει η λήψη πρέπει να υπάρξει επανασυντονισμός των δεκτών.

Ανοίγει η ελληνική Huffington Post στις 20 Νοεμβρίου

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

«Για μένα προσωπικά, είναι η απόλυτη επιστροφή στην πατρίδα», δήλωσε η Αριάννα Χάφινγκτον

Ανοίγει η ελληνική Huffington Post στις 20 ΝοεμβρίουΤο αμερικανικό διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Huffington Post,  προγραμματίζει για φέτος το φθινόπωρο την έναρξη της ελληνικής έκδοσής του, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Huffington Post, Τζίμι Μέιμαν, δήλωσε ότι οι ενδείξεις αλλαγής πορείας της Ελλάδας, μετά την οικονομική κατάρρευσή της που πυροδότησε την κρίση στην Ευρωζώνη, καθιστούν τη χώρα το προφανές επόμενο βήμα για την επέκταση της εταιρείας. «Έχουμε ήδη ξεκινήσει στις πέντε μεγάλες αγορές στην Ευρώπη», δήλωσε και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι η HuffPost μπορεί να γίνει ένα βήμα για να αρχίσουν συζητήσεις σχετικά με την ανασυγκρότηση της οικονομίας».

«Από τότε που αποφασίσαμε την παγκόσμια επέκτασή μας, ήθελα η HuffPost να έρθει στην Ελλάδα, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρών που περνούσε η χώρα, αλλά θέλαμε να το κάνουμε με έναν τρόπο που θα είχε νόημα από επιχειρηματική πλευρά. Για μένα προσωπικά, είναι η απόλυτη επιστροφή στην πατρίδα», δήλωσε η Αριάννα Χάφινγκτον, που είναι πρόεδρος και αρχισυντάκτρια της Huffington Post Media Group και έχει γεννηθεί στην Ελλάδα.

Η διαχείριση του ελληνικού διαδικτυακού τόπου θα γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία 24Media, μία εταιρεία ψηφιακών μέσων με έδρα την Αθήνα. Η Huffington Post, που ανήκει στην εταιρεία AOL, άρχισε να επεκτείνεται εκτός των ΗΠΑ το 2011. Η επέκταση ξεκίνησε με την καναδική HuffPost και τη βρετανική Huffpost το 2011 και συνεχίσθηκε το επόμενο έτος με κοινοπραξίες στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία. Το 2013, η εταιρεία δημιούργησε νέες εκδόσεις για την Ιαπωνία, τη Γερμανία και τη Βόρεια Αφρική, ενώ το 2014 επεκτάθηκε στη Βραζιλία και την Κορέα. Τα «sites» έχουν τα δικά τους επιτελεία συντακτών και οι διοικητικές λειτουργίες, όπως η προώθηση διαφημίσεων, διεξάγονται σε συνεργασία με τοπικούς συνεργάτες.

Η εταιρεία αναφέρει ότι το 49% της παγκόσμιας κίνησής της προέρχεται πλέον από τις εκδόσεις της εκτός των ΗΠΑ.

1997-2015: 18 χρόνια Sofia Times Magazine

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

1997-2015: 18 χρόνια Sofia Times MagazineΤο αρχαιότερο ηλεκτρονικό Ομογενειακό ΜΜΕ έκλεισε 18 χρόνια συνεχούς λειτουργίας και προσφοράς στην Ομογένεια

Του Δρ Κώστα Σ. Πασχαλίδη

Ήταν Σεπτέμβριος του 1991, όταν ο πρώτος σταθμός των επαγγελματικών μου αναζητήσεων σταμάτησε στη Σόφια. Ήταν μία ηρωική εποχή, γιατί μέσα στη δυσκολία του άγνωστου, προσπαθούσα να βάλω σε τάξη σκέψεις και όνειρα για τη μελλοντική μου ζωή. Μαζί με μένα, μία ομάδα συνομηλίκων μου από την Ελλάδα, έφτασε και αυτή με σκέψεις, προσδοκίες και όνειρα αντίστοιχα με τα δικά μου.

Οι δυσκολίες μεγάλες, μα το πείσμα να πετύχουμε μεγαλύτερο. Πώς θα το φτάσουμε αυτό, όταν όλοι μας προσπαθούμε να μπούμε σε μία νέα νοοτροπία, σε μία νέα τάξη, σε νέες ισορροπίες;

Η επικοινωνία εύκολη, μα συνάμα τις περισσότερες φορές ακατόρθωτη. Κάτι έπρεπε να γίνει όμως. Με κάποιο τρόπο έπρεπε όλοι εμείς να επικοινωνούμε, να μπορούμε να ανταλλάξουμε απόψεις, τις σκέψεις, τα όνειρά μας. Να βρίσκουμε λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, μα και στα προβλήματα προσαρμογής σ' αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων.

Μετά από πολλά ξενύχτια, σκέψεις, μία πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων, αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε ως συνδετικός κρίκος, σ' όλους αυτούς που μιλούσαμε την ελληνική γλώσσα τότε στη Βουλγαρία. Άλλοι νεότεροι όπως εμείς, άλλοι παλαιότεροι όπως αυτοί που ήρθαν πριν από εμάς, προσπαθήσαμε να βρούμε έναν τρόπο επικοινωνίας - μην ξεχνάμε ότι είμαστε στο 1997 - οι επικοινωνίες πολύ συγκεκριμένες.

Δημοσιογραφικά βραβεία με ελληνικό χρώμα

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
Δημοσιογραφικά βραβεία με ελληνικό χρώμαΜε το βραβείο του καλύτερου ρεπορτάζ, που είχε ως αντικείμενο την οικογενειακή βία, τιμήθηκε η δημοσιογράφος του Νέου Κόσμου Μάγια Τζόβις.

Η κα Τζόβις είναι μια ξεχωριστή περίπτωση. Μαυροβούνια στην καταγωγή, σπούδασε δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο από όπου έφθασε στην Αυστραλία με υποτροφία και σήμερα εργάζεται σε ομογενειακή εφημερίδα και γράφει τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Η απονομή των πολυπολιτισμικών δημοσιογραφικών γραφείων (ΜΙΜΑ) έγινε στο κοινοβούλιο της Νέας Νότιας Ουαλίας από τον πρώην πρωθυπουργό της πολιτείας και πρώην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Μπομπ Καρ παρουσία πολλών προσκεκλημένων.

Στον ομογενή Τζέρι Γεωργάτο δόθηκε το βραβείο για το καλύτερο άρθρο γνώμης σε θέματα που αφορούν τους ομογενείς. Η ανθρωπιστική δράση του Γεωργάτου, η ενασχόλησή του με τα δικαιώματα των Αβορίγινων και ο αγώνας του υπέρ της διαφάνειας στη διοίκηση, τον έχουν φέρει πολλές φορές αντιμέτωπο με τις αυστραλιανές αρχές.

Εκπομπές αφιερωμένες στο δικό μας Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Εκπομπές αφιερωμένες στο δικό μας Στράτο Γ. ΚρυσταλλάκηΤο Greek Web Radio, το ραδιόφωνο της ομογένειας και του Sofia Times Magazine, σε συνεργασία με το διαδικτυακό ραδιόφωνο του Καλλιτεχνείου των Αχαρνών, ενώνουν τις μεταδόσεις τους προς τιμή του δασκάλου και Ραδιοφωνικού Παραγωγού Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη.

Όλοι οι άνθρωποι που μαθήτευσαν δίπλα στον Στράτο Γ. Κρυσταλλάκη, ως ραδιοφωνικοί παραγωγοί ξανασμίγουν τις φωνές τους με σκοπό μια σειρά εκπομπών αφιερωμένες στον Δάσκαλο τους, με σχόλια, συζητήσεις, αναμνήσεις και μουσικές που θα μας γυρίσουν πίσω στο χρόνο.

Οι εκπομπές θα μεταδοθούν ζωντανά στις: 27/2/2015 και ώρα 18:00-19:00, 28/2/2015 και ώρα 19:00-20:00 και 1/3/2015 και ώρα 20:00-21:00 καθώς και καθημερινά στις 10 το βράδυ, στην ώρα που μεταδίδεται η εκπομπή του δικού μας Στράτου...

Greek Web Radio

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά

Το Greek Web Radio είναι άλλο ένα εγχείρημα των συνεργατών της ειδησεογραφικής ομογενειακής πύλης του Sofia Times Magazine,
το οποίο φιλοδοξούμε να κερδίσει τον κόσμο που μας επισκέπτεται καθημερινά στο διαδίκτυο.

Προς το παρόν από το non stop πρόγραμμα έχετε την ευκαιρία να ακούτε καλή ελληνική μουσική και μία δημοσιογραφική εκπομπή.
Ήδη στον "αέρα" βρίσκονται οι εκπομπές "Καλλιτεχνικό Καφενείο", "Γειά σου Έλληνα", "Τα πάθη του έρωτα", "Αρωμα Νεολαίας", "Lady AVA show - από την Κύπρο", "Greek Web Radio Mix" και "Παλμός της Ομογένειας".

Όλες οι εκπομπές μας αναμεταδίδονται από ομογενειακά ραδιόφωνα στην Αμερική, Αυστραλία και στη Ν. Αφρική.

Στόχος μας είναι ένα πλήρες ενημερωτικό – ψυχαγωγικό 24ωρο πρόγραμμα. Αυτά στο απώτερο μέλλον.

Προς το παρόν αρκεί μόνο ένα απλό κλικ στην ένδειξη Greek Web Radio,
για να ακούσετε τραγούδια και μουσικές που αγαπήσατε με μοναδική ποιότητα ήχου.

Στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. περιμένουμε τις παρατηρήσεις σας.

Καλή ακρόαση και φυσικά καλό ταξίδι, μέσα από μοναδικές μελωδίες που επιλέγουν οι μουσικοί μας παραγωγοί και μην ξεχνάτε να μας ζητάτε τις αφιερώσεις σας από το chat room.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Greek Web TV

  • Τελευταίες Ειδήσεις

Συνδρομή στο Ενημερωτικό Δελτίο

Ο Παλμός της Ομογένειας

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη. Καθημερινά στις 10:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και σ' επανάληψη στις 18:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κάθε Σάββατο - Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα

καθημερινά σ' επανάληψη στο
Greek Web Radio
οι εκπομπές του
Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη
στις 22:00 μ.μ και στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Καλλιτεχνικό Καφενείο

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα
στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα Πάθη του Έρωτα

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο
στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο