Sofia Times Magazine

Από το 1997 ενημερώνει την Ομογένεια με ειδήσεις και ρεπορτάζ

Τετ07262017

Last updateΤετ, 26 Ιουλ 2017 8am

Back Βρίσκεστε εδώ: Πρωτοσέλιδο Ομογένεια Ομογένεια Ευρώπη

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης γιόρτασαν στο Βισμπάντεν τα πρώτα «Καραϊσκάκια»

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης γιόρτασαν στο Βισμπάντεν τα πρώτα «Καραϊσκάκια»

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. και οι Σύλλογοι-Μέλη υπήρξαν προσκαλεσμένοι και συναντήθηκαν στο Βισμπάντεν τη Κυριακή στις 23 Απριλίου 2017 ημέρα γιορτής και πανύγηρης της ενορίας του Αγίου Γεωργίου και γιόρτασαν λαμπρά και πανηγυρικά τα πρώτα «Καραϊσκάκια » στην ιστορία του θεσμού.

Οι εκπρόσωποι παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του  Θεοφιλέστατου Επισκόπου Γερμανίας Βασίλειου και του οικοδεσπότη ιερέα πατήρ Γεωργίου ως φιλοξενούμενοι από την ενορία και τον τοπικό θεσσαλικό σύλλογο του Βισμπάντεν. Στις εκδηλώσεις παρευρέθη και ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας Συνταγματάρχης πεζικού κ.Ευαγγελίδης Δημήτριος

Εκ μέρους των Δ.Σ. των Συλλόγων παρευρέθηκαν:κ. Γκίκας Διαμαντής (Νυρεμβέργη), κ. Λασπά Βασιλική (Σβάινφουρτ), κ. Καρασίμος Αθανάσιος (Σβάινφουρτ), κ. Καρασίμου Δήμητρα (Σβάινφουρτ), κ. Τσαλέρας Χρίστος (Σβάινφουρτ), κ. Καραδούκας Αθανάσιος (Σβάινφουρτ), κ. Φιλίππου Κώστας (Βισμπάντεν), κ. Φιλίππου Ιωάννης (Βισμπάντεν), κ. Ζέρβας Γιώργος (Βισμπάντεν), κ. Βόμπρας Γεώργιος (Γκύτερσλο), κ. Βόμπρας Άγγελος (Γκύτερσλο), κ. Σοφία Κουκουράβα (Γκύτερσλο), κ. Ελένη Τζίκα (Γκύτερσλο), κ. Μυλωνάς Κώστας (Ντύσσελντορφ), κ. Ρουσιαμανη Τάνια (Ντύσσελντορφ), κ. Ρουσιμάνης Δημήτρης (Ντύσσελντορφ) και κ. Μαρίνα Τσιώκα (Ντύσσελντορφ).

Διαβάστε περισσότερα: Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης γιόρτασαν στο Βισμπάντεν τα πρώτα «Καραϊσκάκια»

Εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για την Ομογένεια προωθεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για την Ομογένεια προωθεί το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Τη δυνατότητα να διδαχθούν την ποντιακή διάλεκτο εξ αποστάσεως και οι ομογενείς σε όλη την υφήλιο αναμένεται να παρέχει σύντομα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, διευρύνοντας τη συνεργασία του με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών και εντάσσοντας σε αυτήν και την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη (ΟΣΕΠΕ).

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μεταξύ του Πρύτανη, καθηγητή Αχιλλέα Ζαπράνη, του Προέδρου της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων στην Ευρώπη, Αναστάσιου Οσιπίδη και του Αντιπροέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών, Κώστα Ανθόπουλου, καθώς και με την παρουσία του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Εφαρμοσμένης Πληροφορικής Ιωάννη Μαυρίδη, συζητήθηκαν οι δυνατότητες σύναψης τριμερούς συμφωνίας, με κύριους στόχους:

α) την καλλιέργεια και διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου όχι μόνο σε όσους ενδιαφέρονται στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό

Διαβάστε περισσότερα: Εξ αποστάσεως διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου για την Ομογένεια προωθεί το Πανεπιστήμιο...

Έλληνας ο καλύτερος νεαρός αρτοποιός της Ευρώπης

Έλληνας ο καλύτερος νεαρός αρτοποιός της ΕυρώπηςO Σταύρος Ευαγγέλου, μόλις 23 χρονών, κέρδισε σε όλους τους διαγωνισμούς αρτοποιίας στη Γερμανία και σε ευρωπαϊκό διαγωνισμό. Οι δημιουργίες του βασίζονται σε ελληνικές και γερμανικές επινοήσεις με άρωμα Ευρώπης.

Από πέντε χρονών ο Σταύρος έφτιαχνε τούρτες και ψωμιά στο εργαστήριο των γονέων του στου Ζωγράφου. Στην πραγματικότητα είναι σαν να γεννήθηκε εκεί. Από ηλικίας λίγων ημερών «ζυμώθηκε» με τη μυρωδιά του φούρνου. ΄Ετσι κανείς δεν παραξενεύτηκε όταν στα 18 του, αμέσως μόλις τελείωσε ελληνογερμανικό σχολείο, αποφάσισε να σπουδάσει την τέχνη των γονιών και των παππούδων του στη χώρα των 300 ειδών ψωμιού και των 1200 αρτοσκευασμάτων, τη Γερμανία.

Διαβάστε περισσότερα: Έλληνας ο καλύτερος νεαρός αρτοποιός της Ευρώπης

Συναντήσεις και επαφές του Προέδρου της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο

Συναντήσεις και επαφές του Προέδρου της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο

Δύο νέες συναντήσεις είχε στη πρωτεύουσα της Γερμανίας στο Βερολίνο για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του πόντου ο πρόεδρος της ΟΣΕΠΕ κ. Ανέστης Οσιπίδης.

Η πρώτη στο ίδρυμα του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Konrad Adenauer με τον Δρ. κ. Otmar Oehring υπεύθυνο για τις διεθνείς συνεργασίες σε θέματα πολιτικού διαλόγου και ανάλυσης. Έναν ανθρώπο που μεγάλωσε και έζησε στη Τουρκία και γνωρίζει αρκετά καλά τα θέματα των Ελληνοτουρκικών σχεδίων και της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Στόχος της συνάντησης αυτής ήταν η ανταλλαγή απόψεων και σκέψεων για κοινές εκδηλώσεις του Ιδρύματος και της Ομοσπονδίας Ποντίων Ευρώπης. Πολύ σύντομα θα γίνουν προτάσεις από την πλευρά της ΟΣΕΠΕ και οι οποίες θα επεξεργαστούν από το ίδρυμα κατα ποσό είναι εφικτή η υλοποίηση τους.

Διαβάστε περισσότερα: Συναντήσεις και επαφές του Προέδρου της ΟΣΕΠΕ στο Βερολίνο

Ομογενής συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα

Ομογενής συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά φαρμάκων στην ΕλλάδαΗ Καλλιόπη Μπραντστάτερ είναι η καλή νεράιδα που καλύπτει τις ανάγκες της γενέτειράς της

Όταν πριν από κάποια χρόνια, στα γενέθλιά της, η Καλλιόπη Μπραντστάτερ (Brandstater) αποφάσισε να μαζέψει χρήματα, αντί για δώρα, προκειμένου να κάνει μια δωρεά, είχε σκεφτεί ότι έπρεπε να το κάνει γιατί το ζητούσε η ψυχή της. Τότε, όπως λέει και η ίδια, δεν φανταζόταν ότι από το 2013 μέχρι σήμερα θα είχε «μαζέψει» μαζί με άλλους εθελοντές, τριακόσιες χιλιάδες ευρώ για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα. Δεν φανταζόταν, ότι από την δραστηριοποίηση των εθελοντών θα είχαν μεταφερθεί σε διάφορα σημεία της Ελλάδας ιατρικά μηχανήματα αξίας τουλάχιστον διπλάσιας της αξίας των φαρμάκων που αγοράστηκαν.

Διαβάστε περισσότερα: Ομογενής συγκεντρώνει χρήματα για την αγορά φαρμάκων στην Ελλάδα

Το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης αφιερωμένο στην Ιεροσύνη

Το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης αφιερωμένο στην Ιεροσύνη

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στις Η.Π.Α. την περασμένη εβδομάδα είχε μεταξύ άλλων την ευκαιρία και τη χαρά να επισκεφτεί τον πάτερ Βασίλειο Τσουρλή, που λειτουργεί στην Ενορία του Charlotte της Βόρειας Καρολίνας, ο οποίος έχει καταγωγή από την Θεόπετρα Καλαμπάκας Θεσσαλίας!

Ο πρόεδρος και η συνοδεία του δέχτηκαν την ζεστή και εγκάρδια φιλοξενία τόσο του π. Βασιλείου όσο και των ξενιτεμένων Ελλήνων στα πλαίσια του ενοριακού ελληνικού πανηγυριού που επί 40 χρόνια περίπου έχει γίνει θεσμός στον Δήμο του Charlotte! Στην περιοχή διαμένουν γύρω στους 15.000 Έλληνες και ο κ. Διαμαντής Γκίκας συνάντησε και γνώρισε αρκετούς Θεσσαλούς συμπατριώτες! Αξίζει να σημειωθεί ότι το πανηγύρι στο Charlotte διαρκεί τέσσερεις μέρες και δέχεται πολλούς επισκέπτες τόσο Έλληνες της ομογένειας όσο και άλλων εθνικοτήτων.

Διαβάστε περισσότερα: Το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης αφιερωμένο στην Ιεροσύνη

Συγκλονίζει ο ομογενής που δέχτηκε επίθεση με οξύ: "Είναι πολύ σκοτεινός πόνος"

Συγκλονίζει ο ομογενής που δέχτηκε επίθεση με οξύ: Μια στιγμή άλλαξε όλη του τη ζωή. Ο ομογενής Andreas Christopheros θυμάται τη στιγμή που ο David Phillips τον περιέλουσε με οξύ μέσα στο σπίτι του στις 9 Δεκεμβρίου του 2014. Ήταν ο λάθος άνθρωπος.

Ο δράστης είχε οδηγήσει 300 μίλια από το σπίτι του στο Hastings για τη φριχτή επίθεση. "Μου είπε "αυτό είναι για σένα φίλε" και μου έριξε το οξύ στο πρόσωπο. Όλα έγιναν ξαφνικά. Δεν πρόλαβα καν να κλείσω τα μάτια μου. Ο πόνος ήταν απίστευτος. Κατάλαβα αμέσως ότι ήταν οξύ. Το μπλουζάκι μου είχε διαλυθεί. Είναι πολύ σκοτεινός πόνος. Δεν έχω ξανανιώσει ποτέ έτσι. Ούρλιαξα αμέσως. Φώναξα τη γυναίκα μου και της είπα να καλέσει ασθενοφόρο και την αστυνομία. Ο γιος μας κοιμόταν. Δεν μπορούσε να καταλάβει τι συμβαίνει. Έτρεχα και έριχνα νερό στο πρόσωπό μου".

Διαβάστε περισσότερα: Συγκλονίζει ο ομογενής που δέχτηκε επίθεση με οξύ: "Είναι πολύ σκοτεινός πόνος"

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος στο κοινοτικό πανηγύρι της κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνου

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος στο κοινοτικό πανηγύρι της κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Harrow ΒΔ Λονδίνουτου ανταποκριτή μας στο Λονδίνο
Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Πραγματοποιήθηκε αυτές τις ημέρες ο επίσημος Ετήσιος Εορτασμός στην Κοινότητα Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ΒΔ Λονδίνο, με την ευκαιρία της Εορτής των Προστατών της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος του Ιαματικού και Αγ. Παρασκευής της Αθληφόρου.

Σύμφωνα με την Παράδοση της Εκκλησίας αλλά και τα έθιμα του λαού μας, οι Προστάτες Άγιοί μας τιμήθηκαν με Πανηγυρικές Ακολουθίες και Τελετές και με κοινωνικές εορταστικές εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα,την Κυριακή 24 Ιουλίου, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε, στους Κοινοτικούς χώρους, μεγάλο Κοινοτικό Πανηγύρι. Οι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Δρα. Σεραφείμ Κυριακίδη και οι Κυρίες της Βοηθητικής Αδελφότητας της Κοινότητας, με επικεφαλής την Πρόεδρο κα. Αλεξάνδρα Κωνσταντίνου, είχαν ετοιμάσει σουβλάκια, και πολλά άλλα παραδοσιακά φαγητά, γλυκά και ποτά, προς τέρψη των πολλών μελών και φίλων της Κοινότητας, που είχαν προσέλθει για να λάβουν την ευλογία των Αγίων Παντελεήμονος και Παρασκευής στη ζωή, τις οικογένειες και τα έργα τους. Το Πανηγύρι διανθίζονταν και από ωραία ελληνική μουσική, που έπαιζε η ορχήστρα των Γιώργου Γρηγορίου και Νίκου Σαββίδη.

Διαβάστε περισσότερα: Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων & Μ.Β. κ. Γρηγόριος στο κοινοτικό πανηγύρι της κοινότητας Αγίου...

Σύναξη Πρεσβυτερών στα Θυάτειρα

Σύναξη Πρεσβυτερών στα Θυάτειρατου ανταποκριτή μας στο Λονδίνο
Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 στην Κοινότητα Αγ. Δημητρίου, Edmonton - Βορείου Λονδίνου, Σύναξη των συζύγων των Ιερέων και των Διακόνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας.

Τη Σύναξη των Πρεσβυτερών και Διακονισσών, καθώς και των συζύγων τους Κληρικών, κάλεσε με προσκλητήρια επιστολή του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγόριος.

Σε αυτήν συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι έγγαμοι Κληρικοί των Θυατείρων μαζί με τις συζύγους τους. Μερικοί μάλιστα είχαν ταξιδέψει από πολύ μακρινές αποστάσεις, όπως από την Σκωτία, και μάλιστα μέσα σε δύσκολες χειμωνιάτικες καιρικές συνθήκες, για να παρευρεθούν στη Σύναξη αυτή και να την εμπλουτίσουν με την παρουσία τους.

Διαβάστε περισσότερα: Σύναξη Πρεσβυτερών στα Θυάτειρα

Λαρισαίοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στην Μπρέσια της Ιταλίας

Λαρισαίοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στην Μπρέσια της ΙταλίαςΆξιοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού, των γραμμάτων και των τεχνών στην ιταλική πόλη Μπρέσια είναι δύο Λαρισαίοι, η Γεωργία Κόρκα και ο Θανάσης Βλαχοδήμος, οι οποίοι συνδυάζουν την παραμονή τους στη γειτονική χώρα με την εκπροσώπηση του ελληνικού πολιτισμού. Η μόνη κινητήριος δύναμή τους είναι η αγάπη τους για τα ήθη, τα έθιμα και για τις παραδόσεις του τόπου μας.

Στην Μπρέσια της Ιταλίας (1 ώρα μετά το Μιλάνο), οι δύο Λαρισαίοι έχουν δημιουργήσει μια μικρή σε νούμερο ελληνική κοινότητα (περίπου 100 Έλληνες με τις οικογένειές τους), από την οποία δεν λείπει το πάθος και η αγάπη για τον ελληνικό πολιτισμό.

Διαβάστε περισσότερα: Λαρισαίοι πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού στην Μπρέσια της Ιταλίας

Το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης συνδιοργανώνεται με τον Δήμο Καλαμπάκας

Το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης συνδιοργανώνεται  με τον Δήμο ΚαλαμπάκαςΤην Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016 ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας συνάντησε εκ νέου τον Δήμαρχο Καλαμπάκας κ. Χρίστο Σινάνη στο γραφείο του στο Δημαρχείο της πόλης, όπου και τον ενημέρωσε για την διοργάνωση του 12ου Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης, που προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο του 2016 με πιθανή ημερομηνία το Σάββατο 1 Οκτωβρίου.

Ο κ. Διαμαντής Γκίκας ενημέρωσε τον Δήμαρχο ότι αποτελεί θεσμό κάθε Φεστιβάλ να συνδιοργάνωνεται με ένα διαφορετικό Δήμο της Θεσσαλίας και του μετέφερε την ισχυρή επιθυμία και ομόφωνη απόφαση να είναι ο Δήμος Καλαμπάκας ο συνδιοργανωτής για το Φεστιβάλ Θεσσαλών Ευρώπης 2016.

Ο κ. Χρίστος Σινάνης αποδέχτηκε με χαρά την πρόταση για την παραπάνω συνεργασία και ορίστηκε νέα ημερομηνία για τη συζήτηση του περιεχομένου της εν λόγω συμμετοχής.

Εκδήλωση μνήμης στην Βουδαπέστη για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Εκδήλωση μνήμης στην Βουδαπέστη για την γενοκτονία των Ελλήνων του ΠόντουΣήμερα 22 Μαΐου 2016 η Αυτοδιοίκηση των Ελλήνων της Ουγγαρίας σε συνεργασία με το 6ο Δημοτικό Διαμέρισμα Βουδαπέστης, πραγματοποίησαν εκδήλωση μνήμης για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Οίκο του Ελληνισμού.

Η Γενοκτονία των Ποντίων ξεκίνησε με ένα σχέδιο εξόντωσης από τους Τούρκους όχι γιατί έκαναν κάτι, αλλά επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί.

Βάσει της Μαύρης Βίβλου του Κεντρικού Συμβουλίου των Ποντίων στην Αθήνα τα θύματα ανέρχονται σε 303.238 ως το 1922, και 353.000 ως το Μάρτιο του 1924,  ποσοστό που ξεπερνάει το 50% του ολικού πληθυσμού των Ελλήνων του Πόντου.

Διαβάστε περισσότερα: Εκδήλωση μνήμης στην Βουδαπέστη για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης έκοψαν την Βασιλόπιτα για το 2016

Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης έκοψαν την Βασιλόπιτα για το 2016Το φλουρί το πέτυχε ο Θεσσαλικός Σύλλογος Γκύτερσλο

Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ» α.Σ. και οι Σύλλογοι-Μέλη (Ντύσσελντορφ, Βισμπάντεν, Σβάινφουρτ, Γκύτερσλο, Μπίλεφελντ, Κολωνία, Βερολίνο, Μόναχο και Ελβετία) συναντήθηκαν «ηλεκτρονικά» και έκοψαν την Βασιλόπιτά τους για το 2016! Η κοπή της Βασιλόπιτας των Θεσσαλών Ευρώπης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 14:00 σε τηλεφωνική σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων των Συλλόγων. Οικοδεσπότης της κοπής ήταν φέτος ο Σύλλογος Θεσσαλών Ντύσσελντορφ, που είχε πετύχει το φλουρί της προηγούμενης βασιλόπιτας για το 2015.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης κ. Διαμαντής Γκίκας στον σύντομο χαιρετισμό του ευχαρίστησε τους Συλλόγους - μέλη της Ομοσπονδίας και τα παιδιά της Θεσσαλικής Νεολαίας που καταβάλουν προσπάθεια στην εκμάθηση παραδοσιακών θεσσαλικών χορών και που ασχολούνται με τον Σύλλογο διατηρώντας έτσι άσβεστη τη φλόγα της θεσσαλικής παράδοσης.

Διαβάστε περισσότερα: Οι Θεσσαλοί της Ευρώπης έκοψαν την Βασιλόπιτα για το 2016

Νέο Δ.Σ. και νέα Ε.Ε. της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης»

Νέο Δ.Σ. και νέα Ε.Ε. της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης»Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης» ανέδειξε το έβδομο κατά σειρά Διοικητικό Συμβούλιο από την ίδρυσή της το 2004. Στις 09.04.2016 εξελέγησαν τα νέα όργανα διοίκησης της Ομοσπονδίας, των οποίων η σύνθεση έχει ως ακολούθως:

Διοικητικό Συμβούλιο: κ. Γκίκας Διαμαντής (Πρόεδρος, Νυρεμβέργη), κ. Βόμπρας Γεώργιος (Α’ Αντιπρόεδρος, Γκύτερσλο), κ. Θάνου Ελευθερία (Β’ Αντιπρόεδρος, Μπίλεφελντ), κ. Βόμπρας Άγγελος (Α’ Γραμματέας, Γκύτερσλο), κ. Φιλλίπου Κώστας (Β’ Γραμματέας, Βισμπάντεν), κ. Λασπά Βασιλική (Ταμίας, Σβάινφουρτ), κ. Αντωνίου Έφη (Υπεύθυνη Δημ. Σχέσεων, Κολωνία), κ. Χατζής Μαργαρίτης (Υπεύθυνος Νεολαίας, Ντύσσελντορφ), κ. Πλαβού Βίκυ (Μέλος, Μπίλεφελντ), κ. Ηλιόπουλος Δημήτριος (Αναπληρωματικό μέλος, Γκύτερσλο), κ. Μιχαλέ Σοφία (Αναπληρωματικό μέλος, Ντύσσελντορφ) και κ. Ντιντής Ευάγγελος (Αναπληρωματικό μέλος, Σβάινφουρτ).

Εξελεγκτική Επιτροπή: κ. Πολύζος Σωτήριος (Πρόεδρος, Βισμπάντεν), κ. Στεργίου Νικόλαος (Γραμματέας, Βισμπάντεν), κ. Βασιλείου Αντώνιος (Μέλος, Βισμπάντεν) και κ. Τσίκαρης Δημήτριος (Αναπληρωματικό μέλος, Κολωνία)

Διαβάστε περισσότερα: Νέο Δ.Σ. και νέα Ε.Ε. της Ομοσπονδίας Θεσσαλικών Συλλόγων Ευρώπης «Βασίλης Τσιτσάνης»

Οι Ελληνες πάνε και στη Φινλανδία...

Οι Ελληνες πάνε (και) ΦινλανδίαΨάχνουν δουλειά και μία καλύτερη ζωή στον παγωμένο Βορρά

Τι γυρεύει ένας Ελληνας στη Φινλανδία; Αυτή την ερώτηση άκουγε ο κ. Μάνος Κυριαζής όταν πριν τέσσερις δεκαετίες αποφάσιζε να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί για πάντα στο παγωμένο Ελσίνκι. Ποτέ δεν φανταζόταν ότι σήμερα, συνεχώς θα κατέφταναν Ελληνες στο μαγαζί του για να του ζητήσουν δουλειά στην ελληνική ταβέρνα που έχει εδώ και 30 χρόνια.

«Ημουν ναυτικός και πριν 40 χρόνια αποφάσισα να μείνω στο Ελσίνκι. Δεν το μετάνιωσα, πήγα καλά στη ζωή μου. Το κυριότερο είναι που σπούδασα τα παιδιά μου, ο γιος μου έχει διδακτορικό στη Χημεία. Στην αρχή ήταν δύσκολα, ειδικά εκείνα τα χρόνια που ήρθα εγώ στη Φινλανδία ήταν όλα πιο ζόρικα. Συνήθισα όμως με τον καιρό» λέει στο protothema.gr που τον συνάντησε έξω από το «καμάρι» του, την ελληνική ταβέρνα «Minos». Μας εξηγεί ότι και εκεί υπάρχουν δυσκολίες, καθώς η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και συνεχώς γίνονται περικοπές, ωστόσο την ίδια στιγμή πρόκειται για ένα κράτος που βρίσκεται κοντά στον πολίτη με σημαντικές παροχές και εξαιρετικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το μεγάλο παράπονο των περισσότερων είναι η ακρίβεια της ζωής: «Φανταστείτε ότι μόνο το ενοίκιο για το εστιατόριό μου είναι στα 22.000 ευρώ!» λέει ο κ. Κυριαζής.

Διαβάστε περισσότερα: Οι Ελληνες πάνε και στη Φινλανδία...

Έτοιμο να «μαγέψει» τη Βιέννη το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας

Έτοιμο να «μαγέψει» τη Βιέννη το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Βλατσιωτών ΛάρισαςΟ Διαπολιτιστικός Σύλλογος ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Βιέννης διοργανώνει, το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, πνευματικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις «Εμβληματικές Μορφές Δυτικομακεδόνων στη Βιέννη του 18ου και 19ου αι.», υπό την αιγίδα της Ελληνοορθόδοξης Μητρόπολης Αυστρίας και Μεσευρώπης.

Πρόκειται για εκδηλώσεις που συμβάλλουν στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Ελληνισμού, καθώς και των παραδόσεων της πατρίδας μας, εκδηλώσεις που προβάλλουν αποτελεσματικά την αναβαθμισμένη παρουσία της Ελληνικής ομογένειας στη φιλοξενούσα χώρα της Αυστρίας, βοηθώντας την να διατηρεί ζωντανές τις ιστορικές της παραδόσεις και να ενισχύει με καταξίωση και περηφάνια την παρουσία του Ελληνισμού, τον οποίο εκπροσωπεί επάξια.

Η Βιέννη υπήρξε ο μεγάλος προορισμός των ξενιτεμένων Μακεδόνων στη μεγάλη αποδημία τους προς την περιοχή της Αυστροουγγαρίας. Οι Δυτικομακεδόνες της Βιέννης διακρίθηκαν στην οικονομική ζωή της πόλης.

Διαβάστε περισσότερα: Έτοιμο να «μαγέψει» τη Βιέννη το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Βλατσιωτών Λάρισας

«Η οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

O δήμος Νάπολης επανέφερε την ιστορική «Οδό των Ελλήνων» στην ΙταλίαΤην ιστορική ονομασία της «Οδού των Ελλήνων» (Via Dei Greci) στη Νάπολη της Ιταλίας, η οποία υπήρχε από τις αρχές του 16ου αιώνα και καταργήθηκε από τη φασιστική κυβέρνηση του Μουσολίνι το 1923, επανέφερε με απόφαση του ο Δήμος Νάπολης, μετά από πρωτοβουλία και ενέργειες της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας.

Έναν αιώνα αργότερα, σε μία επίσημη τελετή που έλαβε χώρα στη Νάπολη, το περασμένο Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2015, υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, ο δήμαρχος της πόλης Λουίτζι ντε Μαζίστρις (Luigi de Magistris), προς τιμήν των Ελλήνων που ζουν στην Νάπολη επί αιώνες, έδωσε και πάλι το αρχικό όνομα στην οδό, που πλέον ονομάζεται «Οδός Ελλήνων» (Via Dei Greci).

Διαβάστε περισσότερα: «Η οδός των Ελλήνων» επιστρέφει στη Νάπολη

«Έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μαδρίτη

«Έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά ο πρέσβης της Ελλάδας στη ΜαδρίτηΣυλλυπητήρια στην οικογένεια του Νικόλαου Πάζιου από την ηγεσία του ΥΠΕΞ και τους συναδέλφους του

Σοκ προκάλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών η είδηση για τον αιφνίδιο θάνατο του πρέσβη της Ελλάδας στη Μαδρίτη Νικόλαου Πάζιου σε ηλικία 63 ετών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών «ο Νικόλαος Πάζιος, προσφάτως προαχθείς στον ανώτατο βαθμό της Διπλωματικής ιεραρχίας, τίμησε στο έπακρο την πατρίδα, όπου κι αν υπηρέτησε, υπήρξε ένας άριστος Διπλωμάτης, ένας εξαιρετικός δημόσιος λειτουργός, με βαθύτατη πίστη στην Δημοκρατία, υπόδειγμα και πηγή έμπνευσης για όλους όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν και σήμερα αδυνατούν να πιστέψουν την είδηση του αδόκητου χαμού του.

Διαβάστε περισσότερα: «Έφυγε» από τη ζωή ξαφνικά ο πρέσβης της Ελλάδας στη Μαδρίτη

Υπέρλαμπρος εορτασμός για τα εκατό χρόνια του Βασίλη Τσιτσάνη

Υπέρλαμπρος εορτασμός για τα εκατό χρόνια του Βασίλη ΤσιτσάνηΟι Θεσσαλοί της Ευρώπης που από νωρίς κατέκλυσαν το χώρο, γιόρτασαν πανηγυρικά τον ιωβηλαίο (100 χρόνια Βασίλης Τσιτσάνης) στην αίθουσα Stadthalle του Γκύτερσλο. Με βασικό πρεσβευτή τους τη Θεσσαλική Νεολαία Ευρώπης «φώναξαν» στην καρδιά της Ευρώπης ότι η θεσσαλική παράδοση, ήθη, έθιμα, χοροί και τραγούδια ζουν, μας ενώνουν, μας διδάσκουν, μας ψυχαγωγούν και περνούν από γεννιά σε γεννιά παρακαταθήκη στα παιδιά μας. Στο πολιτιστικό αυτό κάλεσμα-γιορτή ανταποκρίθηκαν επίσης εθνικοτοπικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι από πολλές περιοχές της Γερμανίας, προκειμένου να παρουσιάσουν μουσικοχορευτικά και θεατρικά δρώμενα άμεσα συνυφασμένα με τη Θεσσαλική παράδοση.

Διαβάστε περισσότερα: Υπέρλαμπρος εορτασμός για τα εκατό χρόνια του Βασίλη Τσιτσάνη

Ελληνική κοινότητα... στη γαλλική Disneyland

Ελληνική κοινότητα... στη γαλλική Disneyland«Λίγο-πολύ, όλα τα παιδιά ήθελαν να επισκεφθούν την Disneyland. Ηταν κάτι σαν όνειρο. Μεγαλώνοντας, όμως, θες πιο βασικά πράγματα. Μια δουλειά που αφορά το αντικείμενό σου, έναν ικανοποιητικό μισθό και ιδανικά ένα φιλικό εργασιακό περιβάλλον. Αισθάνομαι πως ανήκω στους τυχερούς γιατί με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο αυτό ζω», λέει η Μαρία στον «Ελεύθερο Τύπο», που είναι 27 ετών και εργάζεται ως ξενοδοχειακός υπάλληλος στην Disneyland τα τελευταία τρία χρόνια.

Το προσωπικό της εταιρίας κατά καιρούς διοργανώνει στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες συνεντεύξεις με σκοπό να βρεθούν νέοι συνεργάτες που θα στελεχώσουν τις κενές θέσεις με εποχικά ή ακόμη και μόνιμα συμβόλαια. Σε μια ανάλογη συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα είχε παρευρεθεί και η Μαρία.

Διαβάστε περισσότερα: Ελληνική κοινότητα... στη γαλλική Disneyland

Συναυλία κυπριακών τραγουδιών στο Harrow

Συναυλία κυπριακών τραγουδιών στο HarrowΤου ανταποκριτή μας Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18η Οκτωβρίου 2015, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος HarrowΒΔ Λονδίνου, μια εξαιρετικά επιτυχημένη Συναυλία Κυπριακών Τραγουδιών. Αυτή οργανώθηκε από την τοπική Κοινότητα, με πρόταση και πρωτοβουλία του τακτικού μέλους της Κοινότητας κας Παναγιώτας Γεωργίου.

Στην εν λόγω μουσική εκδήλωση έλαβαν μέρος η Χορωδία της ΕΚΑ και η Ορχήστρα του διακεκριμένου και βραβευμένου Μαέστρου Μιχαλάκη Μιχαηλούδη.

Τους μουσικούς και χορωδούς καλωσόρισε, εκ μέρους της Κοινότητας ο Δρ. Σεραφείμ Κυριακίδης, ο οποίος με θερμά και εγκάρδια λόγια ευχαρίστησε όλους για τη συμμετοχή τους στην εκδήλωση και υπενθύμισε ότι ήταν η δεύτερη φορά που πραγματοποιούνταν από την ίδια Χορωδία και Ορχήστρα μουσική εκδήλωση στους χώρους της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος.

Διαβάστε περισσότερα: Συναυλία κυπριακών τραγουδιών στο Harrow

Ο Παλμός της Ομογένειας

Μία παραγωγή της δημοσιογραφικής ομάδας του Sofia Times Magazine σ' επιμέλεια και παρουσίαση του Κώστα Σ. Πασχαλίδη. Καθημερινά στις 10:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας) και σ' επανάληψη στις 18:00 από Δευτέρα έως και Παρασκευή και κάθε Σάββατο - Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας)

Γεια σου Έλληνα

καθημερινά σ' επανάληψη στο
Greek Web Radio
οι εκπομπές του
Στράτου Γ. Κρυσταλλάκη
στις 22:00 μ.μ και στις 05:00 π.μ & 13:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Καλλιτεχνικό Καφενείο

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Γιώτα, τον Ευθύμη, την Ευθυμία και την Κορίνα
στις 09:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 06:00 π.μ & 12:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

Τα Πάθη του Έρωτα

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με την
Ερυφίλη Ευλιάογλου
και τον
Κωνσταντίνο Σταθόπουλο
στις 23:00 μ.μ και σ' επανάληψη στις 04:00 π.μ & 14:00 μ.μ. (ώρα Ελλάδας)

"Dj X One"

καθημερινά στο
Greek Web Radio
με τον
Αργύρη Ναστόπουλο